HINA/ FENA/ Emir BURLOVIĆ

ZAVRŠEN 22. SFF “Zviri” Miroslava Sikavice posebna nagrada žirija za kratki film

Hrvatski  film “Zvir” redatelja Miroslava Sikavice dobio je posebnu nagradu žirija i proglašen je trećim najboljim u kategoriji kratkog filma na 22. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji je okončan u subotu.

Sikavičin film jedino je hrvatsko ostvarenje koje je ove godine dobilo neku od nagrada na 22. SFF-u.

U kategoriji igranog filma najboljim je proglašen turski film “Album” u režiji Mehmeta Cana Mertoglua iako u očima filmske kritike nije ostavio posebni dojam i definitivno je bio jedan od lošijih u ovogodišnjoj natjecateljskoj konkurenciji SFF-a.

Gheorge Visu dobio je nagradu za najboljeg glumca u izvrsnom rumunjskom filmu “Psi”, dok je najboljom glumicom proglašena Irena Ivanova za ulogu u bugarskom filmu “Bezbožnica” koji je dobio i posebnu nagradu žirija.

U kategoriji kratkog filma u kojoj se natjecala Sikavičina “Zvir”, nagradu “Srce Sarajeva” osvojio je srbijanski film “Tranzicija” u režiji Milice Tomović.

Rumunjski film “Samo dašak” proglašen je najboljim u kategoriji dokumentarnog filma gdje su se uz dvadeset drugih naslova u toj kategoriji natjecali i hrvatski “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević te “Kino otok” Ivana Ramljaka.

22. SFF zatvoren je projekcijom francuskog filma “Tour de France” redatelja Rachida Daidjanija, a posebni gost posljednjeg dana festivala bio je irski glumac Liam Cunnigham, planetarno poznat po ulozi Sera Davosa u kultnoj seriji “Igra prijestolja”.

Cunningham je u Sarajevu u okviru programa “Specijalne projekcije” predstavio film “Djetinjstvo jednog vođe” u režiji mladog američkog glumca i redatelja Bradyja Corbeta.

Taj je film svjetsku premijeru imao u Veneciji, a svojim neobičnim pristupom i originalnim scenarijem i režijom ponovno ozbiljno potiče na razmišljanje o opasnosti rađanja autoritarnih sustava.

Okosnica scenarija veže se uz pregovore o mirovnom sporazumu kojim je okončan Prvi svjetski rat što postaje predloškom za puno širu priču no film je dojmljiv ponajprije zbog nekonvencionalnog pristupa. U filmu se tako gotovo ne spominju imena glavnih likova, prema Cunninghamovojo zamisli da se gledatelji niti s jednim od njih ne mogu identificirati jer su oni tek” šahovske figure u jednoj velikoj igri”.

Mladim filmskim stvaraocima poručio je kako im je to povod da djeluju izvan granica konvencionalnog kako ne bi ostali mediokritetima.

“Dosadio nam je jednostavni narativ dualizma ‘dobro-zlo’, to je ugodno oku, lako za shvatiti, za široke narodne mase no mi želimo raditi nešto drugačije. Istina, postoji mogućnost da se time izgubi publika, no želja je redatelja bila da ljudi čuju priču na drugačiji način”, kazao je Cunnigham.

Tijekom 22. SFF-a prikazana su 223 filma iz 61 zemlje u okviru osamnaest različitih programa.

Komentiraj