Završen 14. festival Mali Marulić: Najboljom proglašena predstava “Lovci na snove”

Dodjelom nagrada u subotu je u Splitu završen 14. festival Mali Marulić, a stručni je žiri najboljom predstavom proglasio  “Lovce na snove” u režiji Morane Dolenc i produkciji Lutkarske organizacije – LOFT, priopćili su organizatori festivala.

Predstavu odlikuje dojmljivi vizualni identitet, zanimljivo oblikovanje zvuka i precizan scenski pokret, obrazložio je stručni žiri. Ta predstava, kako je istaknuto,  primjer je sinergije redateljskog koncepta, glumačke igre i svih drugih elemenata predstave, koji podiže ljestvicu kazališta za djecu i mlade, potičući djecu da zavole svoje snove – jer prihvatiti i zavoljeti svoje snove znači voljeti sebe onakvim kakav jesi.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Morani Dolenc za režiju predstave “Lovci na snove”, a u obrazloženju je naglašeno kako se radi o vrlo bogatoj i maštovitoj režiji koja na fascinantan način odražava i potiče gledateljsku pažnju.

“Bazirajući se gotovo u potpunosti na pokretu, uz minimum teksta, Dolenc svoje gledatelje odvodi na noćno, snovito putovanje u kojem svaki pokret ima svoje mjesto i svoje značenje, a njihov zbroj podsjeća nas na važnost mašte i snova, maštanja i sanjanja”, navodi se u obrazloženju.

Nagrada za najbolji tekst pripala je  Nini Mitrović za tekst „Flekavac“ izveden u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Autorica teksta u vještom spoju realnosti dječaka „Flekavca“ i svijeta mašte „Letećeg Milivoja“ stvara savršen predložak za dinamičnu i poučnu scensku igru o odrastanju, obrazložio je stručni žiri.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje – dodijeljena je  Ani Mariji Veselčić za ulogu Miške Sol u predstavi “Miš u Toću” redatelja Ivana Plazibata, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Split.

Kako je obrazloženo, Ana Marija Veselčić u ovoj je predstavi ostvarila predivnu ulogu iz koje se jasno razabiru njena glumačka predanost i vještina.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru pripala je  ansamblu predstave “Adriatico” redatelja Siniše Novkovića, u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana Pl. Zajca iz Rijeke i Gradskog kazališta mladih Split.

Dinamični glumački trojac (Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo i Andrea Tich) ostvario je, kako je obrazloženo,  rijetku viđenu količinu glumačke sinergije igrajući čitav niz različitih likova širokom paletom izvođačke ekspresivnosti.

Nagrada Zdenka Mišura za najveći kazališni izazov – dodijeljena je autorsko-skladateljskom tandemu Ivana Đula i Luka Vrbanić, autorima pjesama i originalne glazbe za predstavu “Flekavac” redateljice Renate Carola Gatica, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Široki glazbeni raspon žanrova, od hip hopa do hard rocka, koje je nagrađeni tandem koristio kao soundtrack ove zanimljive predstave o odrastanju, sasvim je pogodio duh vremena i senzibilitet mlade publike odmaknuvši se od uobičajenih klišeiziranih glazbenih rješenja predstava za djecu, obrazložio je žiri.

Komentiraj