Četiri pripadnika Islamske države uhićena su s optužbama da su planirali teroristički napad u Njemačkoj. Trojicu uhićenih Sirijaca Islamska je država uputila u Düsseldorf, gdje su trebali izvesti samoubilačke napade. Nakon što su izbjegličkom rutom preko Turske i Grčke došli u Europu, nagovorili su četvrtog osumjničenog da se priključi.

Njemački federalni tužitelj objavio je kako su uhićeni Hamza C. (27), Mahood B. (25) i Abd Arahman AK. (31), u tri različite države, a njihove se kuće pretražuju. 25-godišnji Saleh A. već se nalazi u pritvoru u Francuskoj.

Saleh i Hamza priključili su se Islamskoj državi u proljeće 2014. godine te im je naređeno da provedu napad u centru Düsseldorfa. Planirali su poslati dvojicu bombaša samoubojica u ulicu Heinrich-Heine-Allee, dok bi druga dvojica automatskim oružjem i eksplozivima ubila što je više moguće slučajnih prolaznika i promatrača, navodi tužitelj.

Navodni plan napada sličan je onima iz Pariza i Bruxellesa, u kojima su sudjelovali bombaši samoubojice i naoružani napadači s eksplozivnim prslucima. Abd Arahmna je 2013. godine radio eksplozivne prsluke i granate za Jabhat al-Nusru u Siriji.

Glasnogovornik tužitelja rekao je kako nema dokaza da su osumnjičenici započeli s provedbom plana, te dodao kako uhićenja nisu povezana s Europskim prvenstvom u nogometu koje za osam dana počinje u Francuskoj, prenosi Independent.

Komentiraj