ZAUSTAVLJANJE RATA: Velike sile u New Yorku će razgovarati o mirovnom planu za Siriju

FaH

Velike sile sastaju se u petak u New Yorku u sklopu mirovnih napora međunarodne zajednice za postizanjem sporazuma o zaustavljanju građanskog rata u Siriji, dok istodobno pokušavaju dogovoriti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi poduprla ambiciozni američko-ruski plan o prekidu vatre i političkom rješenju sukoba.

Sedamnaest zemalja, među kojima SAD, Rusija, Saudijska Arabija i Iran, te tri multilateralne organizacije – UN, EU i Arapska liga – trebale bi se okupiti treći put od kraja listopada unutar Međunarodne skupine za podršku Siriji, u okviru diplomatskog procesa koji je 14. studenoga urodio planom za Siriju.

Dokumentom se počevši od 1. siječnja predviđa susret između predstavnika sirijske oporbe i režima u Damasku, tranzicijska vlada u roku od šest mjeseci, izbori unutar 18 mjeseci i nacrt prekida vatre nakon četiri i pol godine strašnog sukoba u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi te koji je izrodio milijune izbjeglica u susjednim zemljama i Europi.

No, sudbina predsjednika Bašara al-Asada ostaje glavna prepreka za izlazak iz krize.

Američki državni tajnik John Kerry bio je u utorak u Moskvi kako bi uvjerio ruskog predsjednika Vladimira Putina, saveznika sirijskog čelnika, da za Washington promjena režima u Damasku više nije uvjet za rješenje sukoba, već je ključno uspostaviti stabilnost u regiji.

Komentiraj