FaH

ZAUSTAVLJANJE ILEGALNE IMIGRACIJE: Merkel obećala pomoć Grčkoj i Italiji

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu u Beču da ilegalnu migraciju treba potpuno zaustaviti i obećala je pomoć Grčkoj i Italiji, članicama EU-a najviše izloženima izbjegličkom valu.

“Naš cilj mora biti potpuno zaustavljanje ilegalne migracije“, rekla je Merkel nakon summita u Beču posvećenom izbjegličkoj krizi.
Na njemu su uz Merkel i domaćina, austrijskog kancelara Christiana Kerna sudjelovali predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije te ministar unutarnjih poslova Rumunjske. Na sastanku su bili i predsjednk Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus
Merkel je naglasila da treba ojačati Frontex radi bolje kontrole vanjskih granica EU-a i obećala potporu Grčkoj i Italiji, zemljama koje su na prvoj migrantskoj liniji.
“Njemačka je spremna mjesečno prihvatiti nekoliko stotina izbjeglica iz Grčke i Italije koje imaju izglede za dugoročni ostanak u Europi. Upravo tim ljudima treba dati perspektivu“, rekla je Merkel.
Smatra i da je potrebno što prije sklopiti sporazum o povratku izbjeglica sa zemljama poput Afganistana, Pakistana i državam sjeverne Afrike. “Nama najvažniji cilj mora biti jačanje legalne i sprječavati ilegalne migracije“, rekla je Merkel.
Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Njemačkoj se nalazi pod pritiskom partnera iz Unije CDU/CSU, Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja njezinu izbjegličku politiku okrivljuje za uspjehe desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Komentiraj