Zatvorska pobuna militanata IS-a u Tadžikistanu, 32 poginulih

Pixabay

Trojica čuvara i 29 zatvorenika ubijeno je u zatvoru visoke sigurnosti u Tadžikistanu nakon što su osuđeni džihadisti Islamske države započeli pobunu, objavilo je tamošnje ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak.

Ministarstvo je priopćilo da je pobuna počela kasno u nedjelju u zatvoru u gradu Vakdatu, 10 kilometara od glavnog grada Dušanbea. Pobunjenici  su se naoružali noževima i usmrtili trojicu stražara i pet zatvorenika.

Jedan od inicijatora pobune bio je Bekruz Gulmurod, sin Gulmuroda Kalimova, visokog časnika tadžikistanske specijalne postrojbe koji je prebjegao na stranu Islamske države 2015. te je prema podacima ministarstva ubijen u Siriji.

Sigurnosne snage usmrtile su 24 militanata te ponovno uspostavile mir u zatvoru s 1500 zatvorenika, dodalo je ministarstvo.

Islamska država, koja se u jednom trenutku teritorijalno prostirala velikim dijelom Sirije i Iraka a sada je izgubila svoja uporišta, preuzela je odgovornost za još jednu pobunu u tadžikistanskom zatvoru u studenom prošle godine, nakon koje je uslijedio još jedan smrtonosni napad na zapadne turiste u srpnju prošle godine.

Komentiraj