Zatvoreni zbog pandemije: Ugostiteljske udruge objavile popis zahtjeva, poslali dopis Vladi i Stožeru

Udruga Glas poduzetnika (UGP) i Nacionalna udruga ugostitelja zatražila je u subotu jednakost prava na rad za sve ugostitelje, jednokratnu isplatu poduzetnicima u ugostiteljstvu u visini od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. i produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta, stoji u priopćenju Udruge Glas poduzetnika. 

Traže, među ostalim, nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova, a da kao dokaz posluži zaprimljen račun, a ne plaćeni račun. Poslali su dopis Vladi i nacionalnom Stožeru civilne zaštite u kojemu su “upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad” te da su odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

U razdoblju do svibnja, nadalje, traže i ukidanje potrebe vođenja materijalnog knjigovodstva i neoporeziv tretman napojnice do deset posto iznosa računa.  Potrebni su im, kažu, i voucheri  za zapošljavanje i drže da bi ugostitelji tako dobili kadar, koji odmah mogu uvrstiti u radnu smjenu. Primjer vouchera, navode, postoji za sezonske poslove u  poljoprivredi, kupuje se osam sati rada te su svi doprinosi plaćeni samom kupnjom.

Iz udruga ističu da poduzetnici žele surađivati s Vladom, kako bi se donijele kvalitetne odluke koje će “pomoći djelatnostima, a ne im dodatno naštetiti”.

Navode da je ugostiteljskim objektima tipa caffe bar i objektima jednostavnih usluga u potpunosti onemogućen rad kao i priprema hrane i pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela, upozoravaju te udruge.

Spominju i problem isplate potpora za očuvanje radnih mjesta koje jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su mogli priuštiti platiti troškove za prosinac.

“Ističemo da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda”, naglasili su.

Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25 posto te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3 posto, stoji uz ostalo, u priopćenju Udruge Glas poduzetnika i Nacionalne udruge ugostitelja.

Sektor izgubio 11 tisuća radnika

Upozoravaju da je do sada cijeli sektor izgubio više od 11 tisuća zaposlenika, i kažu da, “kako vrijeme prolazi, taj broj će se povećavati”.

“Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad, a to su ugostitelji, teretane, kockarnice, rođendaonice i slično, naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, tražimo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo”, izjavio je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednice Nacionalne udruge ugostitelja Jelene Tabak koja kaže da ta udruga i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja.

“U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama, rekla je Tabak.

Nacional je, podsjetimo, već pisao o problemima ugostitelja, vlasnika kafića koji nisu u mogućnosti niti izdavati kavu i tople napitke za van.

Javila nam se vlasnica kafića u Kravarskom, samohrana je majka. “Dajte nam da radimo, zadužujemo se kod lihvara”

Komentiraj