ZATVORENA U BUDIMPEŠTI Ilaria Salis postala talijanska europarlamentarka. Sad su je pustili iz kućnog pritvora

Autor:

Italian teacher and activist Ilaria Salis, accused of attacking alleged neo-Nazis in Hungary, speaks at a court in Budapest on May 24, 2024 prior to the start of her trial for attacking neo-Nazis. 
 The teacher from Monza, near Milan, was arrested in Budapest in February last year. Prosecutors allege Salis travelled to Budapest specifically to carry out the attacks against "unsuspecting victims identified as or perceived as far-right sympathisers" to deter "representatives of the far-right movement". She was charged with three counts of attempted assault and accused of being part of an extreme left-wing criminal organisation in the wake of a counter-demonstration against an annual neo-Nazi rally. Salis denies the charges -- which could see her jailed for up to 11 years -- and claims that she is being persecuted for her political beliefs.,Image: 876016068, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Talijanska antifašistička aktivistica Ilaria Salis puštena je iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što je ovog vikenda izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, rekao je Reutersu u petak njezin odvjetnik Gyorgy Magyar.

Članovi Europskog parlamenta uživaju snažan pravni imunitet od kaznenog progona, čak i ako se optužbe odnose na prekršaje počinjene prije nego što su izabrani.

Ilaria Salis, 39-godišnja učiteljica, optužena je u Mađarskoj za sudjelovanje u napadima antifašističke skupine na ljude koje su smatrali ekstremno desničarskim aktivistima.

RAST DESNICE, PAD ZELENIH Nakon izbora nova situacija u Europi – skrenula je udesno

Policija je već skinula elektroničku narukvicu s njezinog gležnja, rekao je odvjetnik. Očekuje se da će otac Ilarie Salis stići u Budimpeštu kasnije tijekom dana kako bi je odveo natrag u Italiju, dodao je Magyar.

Salis je više od godinu dana u pritvoru u Mađarskoj zbog slučaja koji je potaknuo talijanski “Savez zelenih i ljevice” da je nominira među svojim kandidatima na europskim izborima.

Njezin je slučaj u veljači izazvao bijes u Italiji nakon što je dovedena na sudsku raspravu sa zavezanim nogama i rukama te lancem oko struka.

Pitanje je politički osjetljivo zbog dugogodišnjih veza između talijanske desničarske premijerke Giorgie Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana.

AKO SE UJEDINE… Četvrtina Europljana glasala za ekstremnu desnicu, Reuters upozorava na opasnost

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.