Birališta na parlamentarnim izborima u Češkoj gdje se očekuje pobjeda stranke milijardera Andreja Babiša, zatvorena su u subotu u 14 sati, a prve projekcije očekuju se oko sat vremena nakon zatvaranja.

Nakon dva dana glasovanja, populistički pokret ANO koji vodi Babiš, “češki Trump”, trebao bi osvojiti između 25 i 30 posto glasova. No izborni prag od pet posto moglo bi prijeći čak devet stranaka te je sastav moguće buduće vladajuće koalicije vrlo teško predvidjeti.

Babiš je veliku popularnost stekao najavama da će se boriti protiv establišmenta i tradicionalnih stranaka, potaknuti ulaganja, te onemogućiti dolazak imigranata.

Poduzetnik slovačkog podrijetla, Babiš je vlasnik poljoprivredno-prehrambenog diva Agroferta i drugi najbogatiji čovjek u Češkoj. Ta je srednjoeuropska zemlja ostvarila brzi ekonomski rast, uravnotežen proračun i najnižu stopu nezaposlenosti u EU od svega 3,8 posto, no birači su skloni podržati ANO i druge protestne stranke. Iako je imigracija u Češku gotovo nepostojeća, strah je tu odigrao veliku ulogu u kampanji, a skoro sve stranke su tvrdile da će se usprotiviti pokušaju Bruxellesa da natjera Češku da primi izbjeglice i migrante.

Babiš, za koga suparnici tvrde da predstavlja prijetnju demokraciji zbog svoje poslovne moći, autoritativnog ponašanja i medijskih ulaganja, protivi se i uvođenju eura, što posebice vole čuti euroskeptici. Babiš je također veliki protivnik dublje integracije EU-a i veliki je kritičar Bruxellesa, no ističe i prednosti koje je Češka dobila članstvom u EU, smatrajući da bi Prag trebao preuzeti snažniju ulogu u reformiranju europskog bloka.

Nova češka vlada zamijenit će aktualnu vladu lijevog centra socijaldemokrata (ČSSD) Bohuslava Sobotke u kojoj je ANO bio koalicijski partner.

Na prethodnim parlamentarnim izborima u listopadu 2013. pobijedio je ČSSD s 20,45 posto glasova, dok je ANO kao nova stranka na sceni dobio 18,65 posto.

Ovi izbori trebali bi donijeti radikalnu transformaciju političke scene budući da bi osim komunista (KSČM), koji prema anketama dobivaju 11 posto glasova, u parlament mogle ući još dvije protestne stranke – stranka Slobode i izravne demokracije (SPD) češko-japanskog poslovnog čovjeka Tomija Okamure, protivnika imigracije i pobornika izlaska iz EU-a, te Piratska stranka koju vodi informatičar s impresivnim ‘dreadlocksima’ Ivan Bartoš.

Komentiraj