Zastupnica Borzan od EU parlamenta traži uvođenje “corona free” turističkog certifikata

Zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu Biljana Borzan uputila je pismo Komisiji i Vijeću kojim traži uvođenje tzv. “corona-free” europskog certifikata za turizam koji bi jamčio zaštitu od korona virusa i pospješio prekogranična putovanja. Ideja je da se stvori prepoznatljiva oznaka za turističke objekte po kojoj bi potencijalni gosti znali da je taj objekt ili sadržaj adekvatno pripremljen za suzbijanje virusa.

Ideja je da EU propiše minimalne kriterije za obranu od koronavirusa za turističke objekte koje većina već ima i poštuje, te da se stvori prepoznatljiva oznaka za te objekte po kojoj bi potencijalni gosti znali da je taj objekt ili sadržaj adekvatno pripremljen za suzbijanje virusa.

Zaštiti turiste u najvećoj mogućoj mjeri

“Premda u mnogim državama popuštaju mjere, ljudi se i dalje boje putovati, pogotovo prekogranično. Uvođenjem jedinstvenog prepoznatljivoga certifikata koji bi bio vidljiv u ponudama, građani bi mogli s punim povjerenjem rezervirati putovanja za sebe i svoje obitelji”, poručila je Borzan.

“Moramo učiniti sve u našoj moći da zaštitimo turiste od pandemije, ali ih ujedno i ohrabrimo da putuju gdje su sigurni da se mjere zaštite poštuju”, dodala je

Iz njezinog ureda podsjećaju kako se Borzan zalaže i za osnivanje posebnog fonda za turizam u okviru novog europskog proračuna kojim bi se suzbilo gubitke sektora, ali i osiguralo prava putnika.

Komentiraj