ZATRAŽIT ĆE AZIL Etiopski maratonac Feyisa Lilesa stigao u SAD

EPA/DIEGO AZUBEL

Etiopski olimpijac Feyisa Lilesa, koji je izjavio kako želi zatražiti azil nakon što je u Riju pokazao antivladinu gestu ulazeći u cilj maratona na Olimpijskim igrama, stigao je u petak u Sjedinjene Američke Države, prenose tamošnji mediji.

Maratonac je u Riju osvojio srebrnu medalju, a kroz cilj je prošao s prekriženim rukama visoko iznad glave, u znak solidarnosti s narodom Oromo, koji protestiraju u Etiopiji. Ponovio je gestu i na konferenciji za novinare, na kojoj je otkrio kako mu je u Etiopiji život u opasnosti.

Etiopski ministar informacija za medije je rekao kako se Lilesa ne mora ničega bojati i kako će ga dočekati kao heroja. Ipak, maratonac je rekao kako se boji da će ga ubiti ako se vrati u Etiopiju. “Ako me i ne ubiju, strpat će me u zatvor. Nisam još odlučio, ali možda ću se preseliti u neku drugu zemlju”, rekao je u Riju Lilesa. Njegova obitelj kasnije je rekla da želi zatražiti azil u SAD-u.

Pokrenuta je i kampanja, kojom je prikupljeno više od 150 tisuća dolara, kako bi se pomoglo Lilesi u odvjetničkim troškovima, ako i njegovoj obitelji u Etiopiji. Sam Lilesa pripadnik je naroda Oromo, najveće etničke grupe u Etiopiji. Prosvjeduju protiv Vlade od studenog prošle godine, zbog socijalne i političke marginalizacije.

Skupine za ljudska prava poručuju kako je od studenog ubijeno više stotina Oroma.

Komentiraj