EPA/Quique Garcia

Zatraženo izdavanje europskog uhidbenog naloga za katalonskog predsjednika

Španjolsko državno tužiteljstvo zatražilo je izdavanje europskog uhidbenog naloga za katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta nakon što se nije pojavio na sudu u četvrtak, piše CNN.
Španjolski visoki sud naredio je Puigdemontu i ostalim ministrima da se pojave u četvrtak, ali oni su ignorirali naredbu. Glavni tužitelj u Madridu kasnije je od suda zatražio izdavanje europskog uhidbenog naloga za predsjednika i četvoricu ministara raspuštene katalonske vlade, koji se nalaze u Bruxellesu.
Još devetorica ministara pojavila su se na sudu u Madridu, a tužitelji su zatražili njihovo pritvaranje. Puigdemont je u ponedjeljak pobjegao u Bruxelles, kada je državno tužiteljstvo najavilo optužbe protiv njega i 13 ministara za pobunu protiv vlade i zloupotrebu javnih fondova. Najveća moguća kazna za pobunu protiv vlasti je 30 godina zatvora.
Puigdemontov glasnogovornik izjavio je da će katalonski predsjednik ostati u Bruxellesu s nekima od ministara. Puigdemont je porekao da želi izbjeći pravdu te izjavio da optužbe protiv njega nemaju pravnu osnovu, nego samo služe “kažnjavanju ideja”. “Čeka nas političko suđenje”, izjavio je njegov glasnogovornik.
Puigdemontov odvjetnik Paul Bekaert je rekao da će njegov klijent surađivati sa španjolskim i belgijskim vlastima, iako se nije pojavio na sudu u četvrtak: “Klima nije dobra, bolje je ostati na daljini”, izjavio je.
Puigdemont je porekao tvrdnje da je pobjegao u Belgiju kako bi zatražio politički azil. U utorak je izjavio da je došao u Bruxelles “kako bi djelovao uz slobodu i sigurnost” te zatražio potporu Europe u postizanju diplomatskog rješenja.

Komentiraj