ZATRAŽENA POMOĆ GRAĐANA: Belgijski tužitelji tragaju za “čovjekom sa šeširom”

FaH

Belgijski tužitelji zatražili su pomoć građana u potrazi za muškarcem kojeg se sumnjiči da je podmetnuo bombu u zračnoj luci u Bruxellesu 22. ožujka, ističući da bi htjeli pronaći jaknu koju je odbacio i razgovarati s ljudima koji su ga vidjeli tijekom sat vremena njegova povratka u grad nakon napada.

Savezno tužiteljstvo objavilo je nove fotografije sumnjivca, “čovjeka sa šeširom”, koji je došao na zračnu luku s dvojicom bombaša samoubojica, a napustio ju je zajedno s putnicima nakon što su eksplodirale prve dvije bombe.

U video snimci uz zahtjev, istražitelji pokazuju put kojim se kretao do grada. Sigurnosne kamere zadnji su ga put zabilježile u četvrti Schaerbeek gotovo sat vremena nakon napada. Putem je skinuo svijetlu jaknu nakon čega je šetao u svijetlo plavoj košulji. Cijelo vrijeme nosio je tamni šešir.

“Posebno nas zanima jakna”, rekao je tužitelj Eric Van Der Sypt na konferenciji za novinare.

Prema posljednjim informacijama u dva teroristička napada u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem i u postaji podzemne željeznice Maelbeek poginula je 31 osoba, a oko 300 ih je ranjeno.

U dosadašnjim istragama potvrđeno je da su identificirana dvojica bombaša samoubojica – braća Ibrahim i Khalid El Bakraoui.

Ibrahim je aktivirao eksploziv u zračnoj luci i on je osoba sa snimke sigurnosnih kamera na kojoj se vide trojica muškaraca i nalazi se u sredinu. Na lijevoj strani snimke pored Ibrahima navodno je Najim Laachraoui, čiji je DNK pronađen na eksplozivu korištenom u napadima u Parizu 13. studenoga prošle godine, ali to još uvijek tužiteljstvo nije službeno potvrdilo. Treća osoba u bijeloj jakni i s crnim šeširom nije identificirana i nalazi se u bijegu.

Kao bombaš samoubojica u metrou identificiran je Khalid El Bakraoui. Nadzorne kamere snimile su još jednu osobu za kojom policija aktivno traga. Ta osoba, zasad neidentificirana, nosila je veliku torbu i bila u društvu Khalida Bakraouija neposredno prije eksplozije.

Komentiraj