Zastupnički dom američkog kongresa prihvatio paket poreznih reformi

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Zastupnički dom američkog Kongresa u četvrtak je prihvatio paket poreznih reformi koji se odnosi na gospodarstvo, pojedince i obitelji, čime su se republikanci i predsjednik Donald Trump znatno približili usvajanju tog najvećeg poreznog reza u ovoj generaciji.

Zakon je odobren s 227 glasova za i 205 protiv, većinom po stranačkoj liniji, čime se rasprava o poreznoj reformi seli u američki Senat u kojem je već suočena s otporom nekih republikanaca. Očekuje se da nikakva odluka Senata neće biti donesena prije Dana zahvalnosti idućeg tjedna.

Trump traži svoju prvu zakonodavnu pobjedu otkad je u siječnju preuzeo vlast, pa je nedugo uoči izglasavanja stigao na Capitol Hill kako bi pozvao republikance da usvoje ove mjere za koje demokrati tvrde da koristi bogatima i poduzetnicima.

“Usvajanje ove mjere je pojedinačno najveća stvar koja može ojačati gospodarstvo, vratiti mogućnosti i pomoći obiteljima srednje klase koje se bore”, rekao je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan uoči glasovanja.

Kongres nije mijenjao porezni sustav od vremena predsjednika Ronalda Reagana. Novi paket mjera Bijele kuće nije toliko opsežan kao Reaganov iz 1986., no ambiciozniji je od bilo čega što se od tada pojavilo u američkom političkom vrhu.

Put tog zakona prema Senatu u kojem republikanci imaju slabu većinu otežan je političkim preprekama poput federalnog deficita, zdravstvenog sustava i distribucijom poreznih benefita. Republikanci smiju izgubiti samo dva glasa u Senatu kako bi proveli mjere.

Senatski republikanski autori paketa donijeli su riskantnu odluku da svoj plan vežu za povlačenje sustava zdravstvenog osiguranja poznatog pod nazivom Obamacare, zbog čega je ova porezna inicijativa izložena istim političkim snagama koje su ranije ove godine zaustavile republikance da ukinu tu mjeru bivšeg američkog predsjednika.

Paket mjera za koji se očekuje da će povećati federalni deficit za gotovo 1,5 bilijuna dolara u idućih deset godina smanjuje individualne i obiteljske porezne razrede sa sedam na četiri, te smanjuje porez trgovačkim društvima s 35 na 20 posto.

Mjerama se žele ukinuti i neke popularne porezne olakšice poput one za porez saveznih država i lokalnih razina na dohodak zadržavajući ograničeni odbitak za plaćanje poreza na imovinu.

Demokrati upućuju na analize koje pokazuju da bi milijuni Amerikanaca povećati porezna izdvajanja zbog ukidanja tih odbitaka.

Komentiraj