Zastupnici vladajuće većine ignorirali poziv Petrinjaca na razgovor o obnovi

Članovi građanske inicijative “Petrinjsko proljeće” pozvali su saborske zastupnike iz VI. izborne jedinice u srijedu u Petrinju te su ih upoznali sa svojim prijedlozima i primjedbama uoči saborske rasprave o izmjenama Zakona o obnovi.

Od desetak zastupnika, pozivu su se odazvali samo oporbeni: Ivana Posavec Krivec i Davorko Vidović (SDP) te Nikola Grmoja (Most), koji su pažljivo saslušali primjedbe i probleme s kojima su se u praksi dosad susretali građani stradali od razornog potresa.

Kako ih je u ime inicijative obavijestila Sanja Lovrenović, imaju primjedbe na članke zakona koji su se u provedbi pokazali problematičnim.

Tako je, primjerice,  upozoreno kako poljoprivredne zgrade nisu obuhvaćene zakonom, što brojnim OPG-ovima predstavlja problem jer vlasnici OPG-ova, zbog nemogućnosti podizanja kredita, neće moći samostalno obnavljati svoje objekte.

Problem su, rečeno je, i one poslovne zgrade čiji vlasnici nemaju prijavljeno prebivalište na adresi objekata. Nepoznato je također kako će zakon tretirati iznajmljene poslovne prostore. Za zamjenske stambene zgrade, izgradnja je navodno predviđena samo u Zagrebu, dok se u zakonu o drugim područjima proglašenih katastrofom ne govori. Također je spomenut problem angažiranja izvođača radova i građevnog materijala, koji je u posljednje vrijeme osjetno poskupio, rečeno je.

Uz ostalo, članovi “Petrinjskog proljeća” zauzeli su se za djelotvorniji rad građevinske inspekcije, posebno kod uklanjanja opasnih objekata, bez obzira na njihovo vlasništvo. Na stradalom području Sisačko-moslavačke županije problem su i odlagališta građevinskog otpada, koja nisu predviđena. U razgovoru je navedeno i više konkretnih primjera u kojima vlasnici objekata nisu mogli riješiti nagomilane probleme.

“Saborski su nas zastupnici upozorili kako će svoje amandmane moći uputiti samo na one članke zakona koji se mijenjaju, dok se o drugima člancima zakona neće raspravljati. Nažalost, s izmjenama nismo upoznati, pa nam preostaje da pričekamo sjednicu Sabora kako bismo čuli o kojim se izmjenama radi”, rekla je Lovrenović.

Izostanak su zbog drugih obveza opravdali Marijana Petir i Bojan Glavašević, dok ostali saborski zastupnici nisu odgovori na poziv “Petrinjskog proljeća”.

Komentiraj