Skupina zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je  zatražila angažiranje najutjecajnijih zapadnih država kako bi se spriječila provedba referenduma kojim vlasti Republike Srpske kane dovesti u pitanje poštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Trinaest zastupnika iz HDZ 1990, Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Demokratske fronte (DF) i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) uputili su otvoreno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku te veleposlanicima SAD, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Rusije u kojemu su ocijenili kako je odlukom Narodne skupštine RS da se 25. rujna organizira referendum o tome hoće li se provoditi jedna od presuda Ustavnog suda BiH ugrožen Daytonski sporazum, a samim tim i mir u BiH.

“Ovime se pokušava dobiti ono što velikosrpska politika nije dobila u ratu i u tekstu Daytonskog sporazuma”, stoji u pismu trinaest zastupnika u državnom parlamentu.

Upozorili su kako je sazivanje referenduma “pokušaj teškog degradiranja i razvlašćivanja Ustavnog suda BiH” te ujedno vrhunac stalnog nijekanja i osporavanja uloge visokog predstavnika u BiH od predstavnika vlasti RS.

Referendum na kojemu bi se osobe s prebivalištem u RS-u trebale očitovati o tome jesu li za to da se 9. siječnja i dalje obilježava kao dan tog entiteta, unatoč pravorijeku Ustvanog suda BiH koji je to ocijenio neustavnim, trinaest zastupnika u parlamentu BiH vidi kao izravno i drastično razaranja bitnih dijelova Daytonskog sporazuma čime taj dokument kojim je 1995. godine okončan rat u BiH gubi svaki smisao.

“Javno vas pozivamo kao veleposlanike država-svjedoka Daytonskog sporazuma da se hitno uključite u konkretno sprječavanje daljnje nesagledive eskalacije novonastale krize prouzročene unilateralnim, neodgovornim i opasnim postupcima tijela vlasti RS”, stoji u otvorenom pismu zastupnika veleposlanicima.

Istodobno su postavili pitanje do kada će se tolerirati politika Milorada Dodika i njegovih sljedbenika “koji ciljano pokušavaju razarati državu Bosnu i Hercegovinu, korak po korak, mjesecima i godinama”.

Komentiraj