Zastupnici prisegnuli, izglasani i novi potpredsjednici Sabora

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, na temelju Ustavnih ovlasti, donio je u četvrtak, 16. srpnja 2020., Odluku o sazivanju prve sjednice 10. saziva Hrvatskoga sabora od stjecanja neovisnosti.

Konstituirajuća sjednica Sabora održava se danas od 10 sati.

Tijek događaja:

12:40 Određena je stanka do 14:30 sati.

12:38 Izabrana su radna tijela Sabora.

12:35 Grmoja predlaže da se danas ne glasuje o potpredsjedničkom mjestu za Odbor za EU poslove. “Dovodite me u poziciju da arbitriram za vas, vidim da se oporba nije dogovorila. Vi između sebe dogovorite za idući puta. Sada nećemo glasovati o potpredsjedničkom mjestu Odbora za EU poslove”, kazao je Jandroković.

12:30 Jandroković ne zna je li se oporba usuglasila oko Odbora za EU poslove. Tomašević kaže da su se usuglasili, dok Zekanović kaže da se nisu usuglasili.

12:15 Most je zatražio stanku od 15 minuta. Stanku je zatražio i Hrvoje Zekanović iz Suverenista nakon što je Tomislav Tomašević predložio Bojana Glavaševića za potpredsjednika Odbora za EU poslove. Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta kazao je kako prijedlog Tomaševića nije posljedica dogovora iz opozicijskih klubova. Odobrena je stanka.

12:17 Miroslav Škoro izglasan je za potpredsjednika Sabora, unatoč stanci koju je uoči izglasavanja zatražio SDP.

11:52 Arsen Bauk u ime kluba SDP-a tražio je stanku u trajanju od 15 minuta.

11:50 Za potpredsjednike Sabora izglasani su Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin i Rajko Ostojić.

11:47 Svi zastupnici prisegnuli na dužnost. Traje glasovanje za potpredsjednike Sabora.

11:30 Zastupnici redom prisežu na dužnost saborskih zastupnika.

11:10 Predsjednik MIP-a Robert Jankovics podnosi izvješće o provedenim izborima.

10:30 Jednoglasno je izabrano Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Za predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva izabran je zastupnik Robert Jankovicz, a za potpredsjednicu zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Odeđena je pauza od 30 minuta.

10:25 Čestitao je Plenkoviću na vijestima iz Bruxellesa. “Svi mi zajedno radom moramo usmjeriti napore prema trajnim rješenjima. Očekuje se stvaralačka kritika, jer samo tako možemo pridonijeti boljitku građana. Sva zakonska rješenja moraju odgovoriti na očekivanja građana. Moramo osnaživati političku kulturu. Mi nismo neprijatelji, zalažemo se za boljitak naših građana”, kazao je. Na kraju govora svima je zaželio uspješan parlamentaran rad.

10:20 “Ovo me čini ponosnim. Zalagat ću se za promicanje slobode, jednakosti, socijalne pravde, ravnopravnosti spolova i višestranačkog sustava. Ovaj trenutak zahtjeva predanost i odgovornost”, poručio je na početku svog govora predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

10:17 Nakon intoniranja himne, održana je minuta šutnje za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i sve koji su svoje živote dali za domovinu

10:14 Jandroković je zastupnicima čestitao na izboru u Sabor, a HDZ-ov Branko Bačić na govoru ga predlaže za novog-starog predsjednika Sabora. Bačić je dodao da će time Jandroković biti prvi u povijesti ponovno izabrani predsjednik Sabora.

Održano je glasovanje za predsjednika Sabora. Sa 143 glasa za, i jednim suzdržanim, Gordan Jandroković izabran je za novog predsjednika Sabora. Sedam zastupnika nije glasalo, a glasova protiv nije bilo.

10:05 Počela je konstituirajuća sjednica Sabora.

10:03 Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i novi saborski zastupnik s liste Domovinskog pokreta, na ulazu u Sabor rekao je da će ostati u Vukovaru, ali će dolaziti na sjednice Sabora. “U interesu hrvatskog naroda i građana Hrvatske kada je potrebno biti glasan, bit ćemo glasni, a kada budu upućeni konstruktivni prijedlozi bit ćemo dobar partner. Problemi koji koče hrvatsko društvo u smislu napretka i osiguravanja života u demografski opustošenim dijelovima – to su primarni, gorući problem koji moramo riješiti”, rekao je novinarima Penava.

10:00 “Bit ćemo konstruktivna oporba, služit ću hrvatskom narodu najbolje što znam, a podržat ćemo sve što je u korist hrvatskog naroda”, rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

09:55 Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac komentirala je nedolazak predsjednika države Zorana Milanovića na konstituirajuću sjednicu Sabora. “Funkciju predsjednika su neki dovodili na neke svinjarije, poput grljenja u svlačionici. Njegov nedolazak nije protuustavan, pokazao je da će više njegovati sadržaj nego formu. Ne osjećam da nas svojim odustvom vrijeđa. Pokazao je da se zna ponašati”, rekla je.

GLASOVAC: “Ne osjećam da nas svojim odustvom Milanović vrijeđa”

09:45 Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je da su svi zastupnici vladajuće većine, njih 76 zdravi i kako će pristupiti danas konstituirajućoj sjednici te kako očekuje da će danas i sutra biti konstituirati Sabor i izabrati novu Vladu.

BAČIĆ: “Raspravit ćemo o tome da zastupnik koji je u izolaciji može glasati od kuće”

09:25 Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta komentirala je za N1 što se od nje može očekivati. Rekla je da će se boriti za običnog čovjeka, za istinu, protiv korupcije i svega ‘što čini zlo hrvatskom društvu i hrvatskom čovjeku’.

“Ne bih rekla da se u svom radu isticala kroz 2. svjetski rat. Ja sam se isticala boriti za svakog hrvatskog državljanina koji je zgažen i zbog korupcije ugnjetavanje. Borit ću se za prava djece jer su ona na vjetrometini svih loših pojava u hrvatskim institucijama”, rekla je novinaru N1 Vidović Krišto.

Upitana o Zakonu o pobačaju kaže: “Vjerujte mi da damo godinu dana javne rasprave u kojoj bi se čule žene koje su pobacile, žene koje su zadržale djecu, djeca koja su preživjela vlastiti pobačaj, da bi Hrvati tražili zabranu pobačaja”.

VIDOVIĆ KRIŠTO: “Krišto: Kada čuju svjedočanstva, narod će se dići protiv pobačaja”

09:20 Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj novinarima je komentirao nedolazak predsjednika Milanovića na konstituirajuću sjednicu Sabora.

“To je parlamentarna demokracija. Smatram da bi predsjednik Republike trebao biti na sjednici parlamenta. I dolazak njegov ne govori da je parlament ovisan o nekome. On bi kao izabrani predsjednik trebao doći na tu sjednicu”, rekao je Bulj.

09:15 Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u novom sazivu Arsen Bauk dao je kratku izjavu prije konstituirajuće sjednice Sabora. O nedolasku predsjednika Milanovića na konstituirajuću sjednicu kaže da o tome nema stav.

“Nemam o tome stav. Napravio je što su njegove ovlasti. Ovo simbolično da bude tamo i sjedi dok netko govori nešto tamo, to nije potrebno”, komentirao je Bauk. Upitan ne bi li to bio izraz poštovanja, odgovara: “Ako Hrvatski sabor misli da je to iz poštovanja onda nek stavi u Ustav i onda će predsjednik doći, što da drugo kažem”.

09:00 N1 doznaje da je u Banskim dvorima u tijeku sastanak premijera Andreja Plenkovića i manjinaca.

Danas konstituirajuća sjednica Sabora, uz stroge mjere i bez predsjednika Milanovića

Komentiraj