Zastupnici podržali jaču zaštitu autorskih i srodnih prava na Internetu

Saborski klubovi zastupnika u četvrtak su uz manje primjedbe podržali jaču zaštitu kreativnih industrija na Internetu te jaču i bolju zaštitu autora, izvođača i nakladnika.

U raspravi o Zakonu o autorskim i srodnim pravima zastupnici su istaknuli da novo digitalno doba donosi i nove izazove te da je potrebno zaštiti autorska i srodna prava u digitalnom okružju, ali pritom i zadovoljiti princip pravednosti.

Miroslav Škoro (DP) istaknuo je kako pravičnom raspodjelom sredstava treba doći do onih koji imaju talent – glumaca, novinara, glazbenika.

Glazbenici, glumci, pisci i novinari bez prava u digitalnom okruženju

“Raspravljamo o cijeloj jednoj plejadi vrhunskih hrvatskih glazbenika, glumaca, pisaca i novinara koji ne ostvaruju apsolutno nikakva prava u digitalnom okruženju”, upozorio je Škoro i zauzeo se za kolektivu zaštitu prava.

Vilim Matula (Klub lijevo-zelenog bloka) ZL) iznio je dojam da se u zakonu staje na stranu diskografa koji dobivaju novac od providera, dok izvođači ostaju bez naknada.

“Uvedimo pravedan postotak za neodrecivo pravo jer ti ljudi su uvijek u nepovoljnom položaju za pregovaranje”, pozvao je Matula.

Zakon dobar dio umjetnika čini nevidljivima

I Sabina Glasovac (SDP) zauzela se za mehanizam neodrecive naknade putem kolektivnog ostvarivanja prava, upozorivši da zakon dobar dio umjetnika čini nevidljivima.

Marija Selak Raspudić iz Mosta rekla je kako je jedno pitanje pravo izvođača i kako pronaći primjereni zakonodavni okvir koji će uvažiti ravnopravnost prava izvođača.

Drugo je, kazala je, način na koji se ta prava trebaju ostvarivati, putem kolektivnog postupanja ili individualno s izdavačkim kućama.

Donijeti novi zakon o autorskim pravima

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podsjeća da sadašnji zakon o autorskim pravima datira iz 2003. kada još nije bilo Twittera, Facebooka, iTunesa, YouTubea ni pametnih telefona, ukazavši na potrebu donošenja novog zakona.

“Danas 24 sata možemo preko pametnih telefona biti uronjeni u autorska djela svih vrsta”, kazala je Mrak Taritaš i dodala da to što nema granica ni prepreka ne znači da ne treba biti i nekih pravila i zaštite prava.

Komentiraj