Zastupnici EP-a raspravljali o sporazumu EU-a i Turske

FaH

Ne smijemo zaboraviti da se nekontrolirani dolazak izbjeglica više ne događa u onom rasponu kojem smo svjedočili, rekao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u zaključku rasprave o sporazumu Europske unije i Turske koja je održana u četvrtak u Europskom parlamentu.

Zastupnici EP-a raspravljali su s potpredsjednikom Timmermansom, te nizozemskim ministrom za imigraciju Klaasom Dijkhoffom o provedbi sporazuma EU-a o migraciji, njegovim pravnim aspektima i demokratskoj kontroli sporazuma.

Neki klubovi istaknuli su potrebu za sporazumom radi nesposobnosti država članica EU da preuzmu odgovornost za izbjegličku krizu i djeluju, dok su drugi bili kritičniji, optužujući EU za pokušaj ”outsourcinga” svojih problema i izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog situacije s izbjeglicama, kršenja ljudskih prava i nedostatka slobode medija u Turskoj.

Mnogi su doveli u pitanje i pravnu osnovu sporazuma te usklađenost s međunarodnim pravom, posebno Ženevskom konvencijom i Poveljom EU o temeljnim pravima. Neki zastupnici zaprijetili su da će sporazum iznijeti pred Europski sud.

“Pred nama je još dalek put, no možemo barem zaključiti kako je u zajedničkom djelovanju s Turskom smanjena ljudska patnja”, odgovorio je Timmermans. Da to nije učinjeno, smatra Timmermans, Grčka bi postala veliki izbjeglički kamp.

Klaas Dijkhoff rekao je kako sporazum s Turskom “nije savršeno rješenje, ali je najbolje koje imamo”, naglasivši kako je riječ o ambicioznom planu koji uvodi rješenja bez presedana na kojima još treba raditi.

Dijkhoff smatra kako se moraju poboljšati i ubrzati mehanizmi relokacije izbjeglica na način da se unaprijed zna koliko će ljudi i kada stići u države članice EU-a. Također, treba pojačati pomoć Grčkoj u vidu stručnjaka za pitanja migracija, prevoditelja, te u zaštiti granice.

U prva dva mjeseca 2016. godine u Europu je morskim putem ušlo oko 132 tisuće osoba. Kako bi zaustavile taj veliki priljev ljudi, EU i Turska 18. ožujka postigle su dogovor o povratu izbjeglica iz Turske u Grčku.

Dogovor uključuje relokaciju po jednog sirijskog državljanina iz Turske u državu članicu EU za svakog sirijskog državljanina koji je vraćen s grčkih otoka u Tursku, te liberalizaciju viznog režima EU-a za turske državljane.

Komentiraj