ZASTUPNICA Optužila Trumpa za zloporabu moći nad ženama

Demokratska zastupnica prisiljena na ostavku nakon objave intimnih fotografija iskoristila je u četvrtak svoje posljednje glasanje u Kongresu da bi optužila američkog predsjednika Donalda Trumpa za “zloporabu moći nad ženama”.

Katie Hill (32) najavila je u nedjelju da će odstupiti nakon optužbe da je bila u vezi sa svojom pomoćnicom čime je prekršila pravila usvojena Kongresu u jeku pokreta #MeToo.

Hill, neskrivena biseksualka, isprva je nijekala tu avanturu, ali je na kraju priznala pošto je ultakonzervativni tisak izložilio javnosti druge aspekte njezina spolnog života i objavio fotografiju na kojoj je naga.

“Odlazim zbog mizogine kulture koja se naslađivala mojom golim fotografijama”, izjavila je u posljednjem govoru u Zastupničkom domu i upozorila na dvostruka mjerila u institucijama vlasti.

“Ja odlazim, ali muškarci protiv kojih postoje ozbiljne optužbe za spolno napastovanje ostaju na svojim mjestima u upravnim odborima, Vrhovnom sudu, u Zastupničkom domu i što je najgore u Ovalnom uredu”, nastavila je i obrušila se na republikanskog predsjednika.

“Donald Trump se hvalio seksualnim pothvatima, više desetaka žena ga je optužilo za spolno nasilje, zalagao se za nepovoljnu politiku prema ženama i napunio sudove sucima koji se protive pobačaju”, istaknula je.

“Danas je moj posljednji potez bilo glasanje za opoziv Donalda Trumpa u ime žena Sjedinjenih Država”, rekla je i objasnila da je za nju “najgora zloporaba vlasti zloporaba moći prema ženama”.

Zastupnički dom s demokratskom većinom usvojio je u četvrtak rezoluciju koja daje formalni okvir za javnu istragu protiv predsjednika u sklopu postupka opoziva.

Oporba sumnjiči Trumpa da je zlorabio vlasti u osobne svrhe i tražio od Ukrajine da istraži Joea Bidena koji bi mogao biti njegov protivnik na predsjedničkim izborima 2020.

Komentiraj