Zastupnica Glavak pozdravila odluku EK o financijskoj pomoći za suzbijanje koronavirusa

Europska unija svakodnevno prati situaciju vezanu uz koronavirus, osobito slijedom novonastalih okolnosti te pojave i širenja virusa na područje Europske unije. Povjerenica zadužena za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič objavili su danas odluku Europske komisije o pomoći u visini od 232 milijuna eura za sprječavanje koronavirusa. Povjerenica Kyriakides prošlog je tjedna na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), kao i na plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu, izvijestila o situaciji u vezi s koronavirusom.

Od ukupnog iznosa, 114 milijuna eura namijenjeno je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a 15 milijuna eura za partnerske zemlje. Za istraživanje i financiranje cjepiva izdvojit će se 10 milijuna, a 90 milijuna eura bit će dodijeljeno javno privatnom partnerstvu s farmaceutskom industrijom. Također, 3 milijuna eura dodijeljeno je EU mehanizmu civilne zaštite za povratak i prijevoz građana Europske unije iz Wuhana.

Zastupnica Sunčana Glavak, članica odbora ENVI pozdravila je današnju odluku Europske komisije o pružanju hitne financijske pomoći za sprječavanje širenja koronavirusa.

Situacija s koronavirusom shvaća se vrlo ozbiljno, poduzimaju se koordinirani koraci i mjere te se svakodnevno prati novonastala situacija. Hrvatska je osnovala krizni stožer koji se redovito sastaje i prati novosti vezane uz COVID-19 te je u stalnom kontaktu sa susjednim državama”, naglasila je zastupnica Glavak.

 

Komentiraj