Zastrašujuća kriza mentalnog zdravlja među glazbenicima u Velikoj Britaniji

Novo istraživanje pokazalo je da devet od deset glazbenika ima problema s mentalnim zdravljem koje se pogoršalo u proteklih godinu dana. Isto istraživanje otkrilo je da kombinacija utjecaja lockdowna zbog koronavirusa i straha zbog nedovoljne podrške sporazuma vezanog uz Brexit odnosno izostanak turneja glazbenika zbog uvođenja viznog režima uzimaju neviđeni danak na mentalno zdravlje glazbenika u Velikoj Britaniji.

Istraživanje koje je provela dobrotvorna organizacija Help Musicians, koja je anketirala preko 700 glazbenika širom Velike Britanije, otkrilo je da je 87 posto ispitanika reklo da im se mentalno zdravlje pogoršalo tijekom prošle godine. 59 posto glazbenika reklo je da je njihova zabrinutost zbog utjecaja Brexita na glazbenu industriju zakomplicirala problem, dok je 96 posto reklo da su zabrinuti zbog svoje financijske situacije općenito. Oko 70 posto anketiranih glazbenika reklo je da nisu sigurni da će se “moći financijski snaći” tijekom sljedećih šest mjeseci. Polovica ispitanika odnosno njih 51 posto izjavila je da trenutno od glazbe uopće ne zarađuju. 24 posto glazbenika koji su sudjelovali u istraživanju priznalo je da trenutno razmišljaju da zauvijek napuste glazbenu profesiju zbog pandemije i Brexita. Ostali čimbenici koji utječu na mentalno zdravlje glazbenika tijekom protekle godine uključuju nedostatak sigurnosti u budućnost (91 posto), nesposobnost nastupa (81 posto) i ne vide svrhu (66 posto).

Govoreći o nalazima istraživanja, izvršni direktor organizacije Help Musicians James Ainscough rekao je da “ova saznanja ne možemo uljepšati jer se suočavamo s krizom mentalnog zdravlja među glazbenicima bez presedana”, te pojasnio: „Iako na kraju tunela može biti svjetla uz život bez lockdowna, još uvijek postoji znatna neizvjesnost oko toga koliko se brzo glazbena industrija može oporaviti, plus katastrofalan utjecaj sporazuma o Brexitu na nemogućnost glazbenika da putuju. Nakon godinu dana muke, trenutna neizvjesnost za glazbenike uzima ogroman danak na mentalnom zdravlju ”, rekao je Ainscough.

„Nudili smo stalnu financijsku potporu tisućama glazbenika tijekom cijele pandemije, ali nuđenje novca samo je jedan dio onoga što glazbenicima treba – morali smo u potpunosti obnoviti podršku za mentalno zdravlje koju nudimo za rješavanje ove krize koja se brzo razvija. Glazbenici koji ne mogu raditi ne trpe samo financijski, već tuguju za kreativnošću i vezama koje njihova glazba obično donosi. Zbog toga smo pojačali podršku mentalnom zdravlju za glazbenike širom Velike Britanije.“

Još u listopadu organizacija Help Musicians proširila je svoj fond za potporu glazbenicima pogođenim financijskim poteškoćama kako bi pomogli onim glazbenicima koji se financijski bore za vrijeme pandemije koronavirusa.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner