ZASTOJI U OBRADI: Njemačka se bori s nagomilanim zahtjevima za azil

FaH

Njemački Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) unatoč zapošljavanju tisuća dodatnih službenika, računa s velikim zastojima u obradi zahtjeva za azilom, rekao je u razgovoru za Passauer Neue Presse od četvrtka direktor tog ureda Frank-Juergen Weise.

“Neobrađeni zahtjevi za azilom će se i dalje gomilati”, rekao je Frank-Juergen Weise u razgovoru za dnevnik Passauer Neue Presse objašnjavajući kako je razlog tome “ogroman broj” izbjeglica koje se nalaze u Njemačkoj a koje dosad zbog raznih razloga nisu podnijeli zahtjev za azilom.
“Mi polazimo od toga da oko 300 do 400 tisuća osoba boravi u Njemačkoj a da dosad nije predalo zahtjev za azilom”, objasnio je Weise dodajući da ako se tomu pribroji i 500.000 novih izbjeglica koliko ih se ove godine očekuje u Njemačkoj, radi se o brojkama koje se unatoč velikom broju novih službenika BAMF-a koji rade na obradi zahtjeva, neće biti u stanju obraditi.
“Mi se moramo pomiriti s tim da ćemo stotine tisuća neriješenih zahtjeva morati pomaknuti na 2017.”, rekao je Weise. On je ustvrdio kako trenutno u Njemačku pristiže manje izbjeglica ta kako bi ovo razdoblje trebalo iskoristiti za smanjenje nagomilanih zahtjeva ali je nadodao kako se radi o “prevelikoj količini”.
Kao jedan od najvećih problema u savladavanju problematike dolaska velikog broja izbjeglica u Siriju, već mjesecima se kritizira sporo rješavanje zahtjeva za azilom što je potrebno kako bi se odvojili oni koji imaju pravo ostanka u Njemačkoj od onih koje čeka protjerivanje.
Trenutno samo izbjeglice iz Sirije i Iraka imaju realne izglede za dugotrajniji boravak u Njemačkoj što znači i uključivanje u programe integracije.
Weise se založio i za “brzo i učinkovito” protjerivanje onih koji nemaju izgleda dobiti status zaštite u Njemačkoj.
“Moramo dosljedno provoditi protjerivanje onih koji nemaju uvjeta za ostanak. Samo tako će među građanima biti volje primiti one kojima je pomoć zaista potrebna”, zaključio je Weise.

Komentiraj