Zašto se ne poklapaju nacionalne i županijske brojke zaraženih?

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je objavio kako je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zaraženo 67 novih osoba, ali ako se zbroje pojedinačni podaci županijskih stožera, zaraženih je 87, objavio je dnevnik. hr.

Zašto se to događa, portalu je objasnila zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš koja, ukratko, tvrdi kako je problem u vremenskom nepodudaranju unosa podataka.

“Naime”, kaže, “lokalni stožeri prikupljaju svoje podatke po županijama, i njihovih 24 sata je možda od devet do devet, a Nacionalni stožer podatke uzima do 12.45 sati. Županijski stožeri znaju koliko imaju zaraženih, jer su broj utvrdili testovima i tada ga unose u nacionalnu platformu. Dakle evidencije nisu iste jer nisu u ‘real timeu’. Mi ovisimo o tome koliko su epidemiolozi slučajeva unijeli u sistem“, objašnjava Bubaš.

„Razlika se stvara zbog, recimo to tako, tehničke stvari, zbog ljudskog faktora, jer epidemiolozi zaista jako puno rade, puno su na terenu i nekad ne uspiju odmah unijeti broj“, objašnjava Bubaš.

Odbacila je nagađanja da se manipulira stvarnim brojem zaraženih. „To nije niti etički, niti časno, nitko se to ne bi usudio napraviti. Ne znam ni kako bi to netko mogao učiniti. Ako bi netko lažirao brojke, to bi se brzo saznalo jer bi postalo čudno da se negdje naglo smanjio broj novih slučajeva. To je nemoguće“, kaže Bubaš.

Čini se da se baš to ovih dana dogodilo u Srbiji: Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN) objavila je kako su stvarne brojke umrlih mnogo više od broja koji objavljuju vlasti, pa sada u Srbiji traje žučna polemika oko stvarnog broja umrlih od Covida 19.

„Stvarno bi bila velika šteta da se zbog loše iskomuniciranih podataka stekne neki loš dojam i da se baci ljaga na sve te ljude epidemiologe koji tako naporno rade. Mi smo mala, ali toliko uspješna nacija i zaista bi bila šteta da se zbog tako nečeg nastane nezadovoljstvo“, kazala je Bubaš.

Komentiraj