Zašto psi zijevaju?

Zijevanje je jedno od najsimpatičnijih navika kod pasa, ali ono ne znači nužno da je vaš ljubimac spreman za drijemanje. Iako je kod ljudi zijevanje znak pospanosti, ono kod vaših četveronožnih suputnika može označavati stres.

Američki kineziološki savez navodi da psi ponekad zijevaju kako bi se smirili. Sljedeći put kad svog psa vidite da zijeva, pokušajte procijeniti situaciju. Možda je vaš ljubimac frustriran ili zabrinut. Također, psi mogu biti i previše stimulirani stvarima u kojima uživaju, poput igre ili očekivanja šetnje. Pseći bihevioristi kažu da zijevanje psima može pomoći da reguliraju svoje raspoloženje.

Također, zijevanje može biti i oblik komunikacije u vrijeme stresa. Ako se vaš pas ne snalazi najbolje u igri ili treningu, zijevanje mu može biti način da vam poručuju da mu – treba odmor. U nekim slučajevima psi mogu zijevati u nazočnosti neke nove osobe ili drugog psa – pokušavaju signalizirati da oni nisu prijetnja.

No, nije svako zijevanje povezano s neugodnim interakcijama ili osjećajima. Psi koji zijevaju prije spavanja ili neposredno nakon što se probude iz popodnevnog drijemeža vjerojatno su – samo pospani.

Komentiraj