HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/

‘Zašto ministar Božinović ne “brani” izvješća?’

Saborski zastupnici u srijedu su, raspravljajući o izvješćima ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2015. i 2016., pohvalili rad policijskih službenika, poglavito njihovo postupanje u migrantskoj krizi te u turističkim sezonama, oporba je, međutim, zamjerila ministru Davoru Božinoviću što nije došao u Hrvatski sabor “braniti” izvješća.

Zakon jasno definira da ministar podnosi izvješće, svojim nedolaskom pokazao je da ne poštuje Sabor, ocijenio je bivši ministar unutarnjih poslova, SDP-ov Ranko Ostojić koji je državnom tajniku MUP-a Žarku Katiću predbacio da nije točno naveo broj policijskih službenika. Naveli ste da ih je bilo preko 25 tisuća, što nije točno, promašili ste barem za pet tisuća, ustvrdio je Ostojić.

HDZ-ov Miroslav Tuđman potvrđuje da zakon kaže da ministar podnosi izvješće o radu policije, ali ističe da je to anomalija, jer policijom upravlja glavni ravnatelj policije, pa bi bilo logično da ga on podnosi.

Temelj uspješnosti policijskog rada je policijski službenik, istaknuo je Katić navodeći da policija ne postupa samo represivno, već i kroz niz preventivnih programa, a najznačajniji su Zdrav za 5, Živim život bez nasilja, Poštujte naše znakove…

Katić je naveo brojne podatke o radu policije u dvije predmetne godine, među njima da je u 2016. zabilježeno oko 91 tisuću prekršaja te 85 tisuća kaznenih djela što je 2,7 posto više, odnosno oko 10 posto manje u odnosu na 2015. Kriminalističkim istraživanjima policija je razriješila 61 posto prijavljenih kaznenih djela.

U te dvije godine svjedočili smo migracijskoj krizi, od rujna 2015. do ožujka 2016. hrvatsku granicu prošlo je 658 tisuća migranata, najviše Sirijaca, Afganistanaca…

Ostojić, koji je tada još bio ministar, apostrofira kako je u 2015. Hrvatska bila je sigurna zemlja, kako je zabilježeno najmanje razbojništava, nikad nije bilo manje ubojstava. Odoljevali smo tada i terorističkim prijetnjama, u migrantskom valu te godine hrvatsku granicu prošlo je preko 500 tisuća ljudi bez incidenta, istaknuo je.

Hrvatska može biti ponosna kako se prema tim ljudima odnosilo, suglasni su Vesna Pusić (Glas) i Giovanni Sponza (IDS), zadovoljan i što nije bilo ozbiljnijih incidenata u rekordnim turističkim sezonama.

Stevo Culej (HDZ) uzvraća, međutim, kako je u “Ostojićevo vrijeme” bilo puno nečasnih radnji koje nisu razotrkivene, poput afere Svastika, zlato i novac iz policijskog sefa, izvjesni Dolački, a na što je sindikat policije upozoravao…

Analizirajući podatke iz izvješća, Tuđman (HDZ) ističe da godišnje odlazi oko 400 policijskih djelatnika, što na dnevni red postavlja pitanje treba li pokrenuti srednju policijsku školu. Drži i da se više prostora trebalo posvetiti materijalnom statusu policije, a poboljšanje njihova materijalnog statusa podržava i Pusić.

Irena Petrijevčanin Vukasnović (HDZ) drži da izvješća šturo i nedostatno govore o cyber kriminalu, spolnom iskorištavanju i zlostavljanju djece putem interneta.

Komentiraj