Zašto je glumac Nazif Mujić prodao svog ‘Srebrnog medvjeda’

Grand prix ‘Srebrni medvjed’ 16. veljače 2013. godine na Berlinaleu otišao je filmu ‘Epizoda u životu berača željeza’ Danisa Tanovića. ‘Srebrni medvjed’ za najboljeg glumca otišao je u ruke Nazifa Mujića, protagonista stvarne priče i glavnog glumca iz istog filma. Film je osim ove dvije nagrade dobio i posebnu nagradu ekumenskog žirija.

Za samo 17.000 eura realiziran je u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske, a opisuje istiniti događaj s kraja 2011. godine kada je jednoj ženi u srednjoj Bosni odbijena pomoć liječnika jer obitelj  nije bila zdravstveno osigurana. U filmu pogođena romska obitelj glumi samu sebe. Nazif i Senada i njihova mala djeca jedva preživljavaju tako što Nazif skuplja staro željezo i rastavlja stare automobile kako bi ih prodao kao otpad.

Tri godine kasnije, Mujić, koji je s obitelji živio u lukavačkom naselju Svatovac, prodaje za 4.000 eura Srebrenog medvjeda. Tada je ispričao da se na ovaj korak odlučio zbog neimaštine. “Nisam imao djeci šta dati i pružiti, ni doručak, ni ručak, ni večeru. Nisam imao ništa. Sve što smo imali malo boljih stvari, koje smo donijeli iz Njemačke, to smo prodavali na pijaci”, izjavio je tada. Naime, on je godine 2014. s obitelji boravio u Njemačkoj gdje je pokušao dobiti azil, međutim, nakon određenog vremena, vratio se u Svatovac.

Komentiraj