FaH

ZAŠTITA ŽIVOTA: NATO će se u Egejskom moru boriti protiv krijumčara koliko treba

NATO će ostati koliko treba u Egejskom moru u borbi protiv krijumčara migranata koji su i dalje aktivni bez obzira na manji priljev prema Europi, izjavio je u četvrtak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

“Mislim da je važno ne okončati našu aktivnost prerano jer vidimo da krijumčari i dalje prebacuju ljude preko Egejskog mora”, rekao je čelnik NATO-a.

Brodovi i helikopteri tog vojnopolitičkog saveza patroliraju u vodama između turskih obala i grčkih otoka.

“Utvrdili smo bitno smanjenje broja migranata koji stižu u Grčku iz Turske, ali ako odemo, mogao bi se povećati broj ilegalnih prijelaza Egejskog mora, što je opasno”, naglasio je Stoltenberg u Ankari gdje se sastaje s vodstvom Turske.

“Ostajemo ovdje sve dok bude potrebno”, dodao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Ankari održanoj sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, prije odlaska u Izmir gdje su smješteni NATO-ovi brodovi.

NATO je prošlog mjeseca rasporedio nekoliko ratnih brodova u svoju misiju nadzora mreže krijumčara migranata u Egejskom moru, preko koje je prošle godine više od 850.000 migranata stiglo u Europsku uniju (EU) .

Broj ilegalnih migranata znatno je opao otkako su Turska i EU dogovorili u ožujku sporazum kojim će zaustaviti ilegalnu migraciju u Europu u zamjenu za financijsku i političku potporu Ankari. Po dogovoru, Ankara dobiva više novca za izbjeglice koje je zbrinula na svojem teritoriju, ubrzanje pristupnih pregovora i ukidanje viza za svoje državljane koji putuju u Europu. Zauzvrat, mora spriječiti migrante i izbjeglice da se s njezinih obala upute u Europu ilegalnim kanalima i primiti natrag sve koje Europa vrati.

Po podacima Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) je u travnju u Grčku iz Egejskog mora stizalo 134 migranata na dan, a u ožujku 870.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare optužio Rusiju da “održava veliku vojnu nazočnost” u Siriji.

“Unatoč tomu što je objavila djelomično povlačenje, vidimo da Rusija zadržava veliku vojnu nazočnost u Sriji kako bi podržala režim predsjednika Bašara al  Asada”, rekao je Stoltenberg.

Iako se prekid vatre dogovoren pod pokroviteljstvom Washingtona i Moskve krši, on je “najbolja osnova za mirno rješenje sirijske krize pregovorima”, rekao je Stoltenberg.

Česta kršenja prekida vatre i teška humanitarna situacija na terenu utječu na mirovne pregovore u Ženevi. Pobunjeničke sirijske skupine ističu da ne mogu nastaviti mirovne pregovore dok Sirijci svaki dan pogibaju, ponajviše u bombardiranjima režimskih snaga potpomognutih ruskim zračnim napadima.

Komentiraj