FaH

ZAŠTITA OSJETLJIVIH VRSTA: Obama na atolu Midway usred Tihog oceana

Barack Obama zaustavio se u četvrtak usred Tihog oceana, u srcu najvećeg morskog rezervata na svijetu čije je bogatstvo mogao otkriti roneći, kako bi ukazao na potrebu zaštite osjetljivih vrsta od posljedica klimatskih promjena ali i podsjetio na dominaciju SAD-a u Pacifiku.

Američki predsjednik došao je predsjedničkim avionom Air Force One na minijaturni atol Midway, na krajnjem sjeverozapadu havajskog arhipelaga, tri sata leta od Honolulua gdje je rođen.

Otočići su smješteni usred velikog prirodnog morskog rezervata poznatog pod imenom Papahanaumokuakea.

Nekoliko mjeseci prije odlaska iz Bijele kuće, Obama je upravo najavio učetverostručenje površine tog zaštićenog područja koje je 2006. proglasio George W. Bush.

“Ta će zona biti dragocjeni izvor za buduće generacije”, kazao je on ispred Turtle Beacha.

Svih četrdesetak stanovnika otoka bilo je na njegovu dočeku.

Ti otočići ostali su upisani u američku vojnu povijest. Tijekom Drugog svjetskog rata Bitka kod Midwayja bila je velika prekretnica u sukobu s Japanom.

Spominjući tu epizodu, Obama je pozdravio “hrabrost i ustrajnost” mladih američkih vojnika koji su se ondje borili nanijevši težak poraz japanskim snagama.

No, američki je predsjednik posebno naglasio taj “spektakularni ekosustav” u kojem se nalazi oko 7000 morskih vrsta među kojima plavi kitovi, albatrosi kratkog repa ili morske medvjedice, endemične za Havaje.

Komentiraj