Američki predsjednik Barack Obama u utorak je zabranio nova bušenja radi eksploatacije nafte i plina u saveznim vodama u Atlantskom i Arktičkom oceanu, što je jedan od njegovih posljednjih poteza u zaštiti okoliša prije nego što predsjedničku dužnost preuzme Donald Trump.

Obama je iskoristio zakon iz pedesetih godina 20. stoljeća koji omogućuje predsjedniku da ograniči područje za eksploataciju i bušenje. Aktivisti za zaštitu okoliša kažu da to znači da će se Trumpova buduća administracija morati obratiti sudu bude li željela poništiti tu odluku.

Zabrana se odnosi na 46,5 milijuna hektara saveznih voda uz obalu Aljaske u Čukotskom moru i većinu Beaufortova mora te 1,5 hektara u Atlantiku od Nove Engleske do zaljeva Chesapeake.

Trump, koji preuzima dužnost od Obame 20. siječnja, rekao je da će proširiti eksploataciju nafte i plina u moru. Nedavno je njegov tim za energetiku priopćio da bi njegova politika mogla biti povećanje proizvodnje u Čukotskom i Beaufortovom moru, kao i u srednjem i južnom Atlantiku.

Trumpov predstavnik nije komentirao Obaminu odluku.

Čak i ako se Trump pokuša suprotstaviti toj odluci, malobrojne energetske tvrtke izrazile su želju za novim bušenjima zbog obilja jeftine nafte u Sjevernoj Dakoti i Teksasu. Eksploatacijske bušotine u Arktiku skupe su i rizične. Kompanija Shell Oil prekinula je pokušaje eksploatacije u vodama Arktika 2015. nakon što je brod kojim su se služili oštećen i kad su se aktivisti za zaštitu okoliša pozvali na zakon koji je ograničio bušenja.

Američki istitut za naftu ne slaže se s time da zabrana bude trajna i tvrde da bi je Trump mogao ukinuti predsjedničkim memorandumom. “Nadamo se da će nova administracija promijeniti ovu odluku dok zemlji dalje treba čvrsta strategija za razvoj dobivanja energije na kopnu i moru”, rekao je Erik Milito, direktor API-ja.

Bijela kuća i kanadski premijer Justin Trudeau zajedno su najavili da će pokrenuti “akciju koja će osigurati snažnu i održivu arktičku ekonomiju i ekosustav”.

Obama je u priopćenju istaknuo da se zajedničko djelovanje “temelji na znanstvenoj procjeni da čak i uz najviše sigurnosne standarde koje su postavile obje zemlje, postoji velika opasnost od izlijevanja nafte u tom području”.

Kanada će trajno zabraniti izdavanje dozvola za eksploataciju nafte i plina u svojim arktičkim vodama i ta će se odluka preispitivati svakih pet godina na temelju znanstvenih procjena.

Zakon na temelju kojega je Obama donio odluku omogućuje predsjedniku da pozivajući se “na bilo koji javni interes”, poput ograničavanja utjecaja na klimatske promjene, na određenim područjima ne dopusti izdvanje dozvola za bušenje. Prema tom zakonu predsjednik ne može opozvati prethodnu odluku, zbog čega je Trump neće moći poništiti bez sudske tužbe.

Komentiraj