Predsjednik SAD Barak Obama u petak će prvim nacionalnim pomorskim spomenikom proglasiti podvodne kanjone i planine u dijelu Atlantskog oceana s ciljem da se zaštiti oko 13.000 četvornih kilometara kod obale Nove Engleske.

Bijela kuća priopćila je da će na tom zaštićenom području biti zabranjen komercijalni ribolov, podvodno rudarstvo i bušenje, dok će na sedam godina od zabrane biti izuzete kompanije koje se bave izlovom jastoga i crvenih rakova. Također će biti dozvoljen rekreativni ribolov.

Zaštićeno područje obuhvatit će tri podvodna kanjona koja su dublja od velikog kanjona Kolorada i četiri podvodne planine.
Proglašavanje pomorskog nacionalnog spomenika sjeveroistočnih kanjona i podvodnih planina još je jedno nastojanje Obame da u posljednjim mjesecima predsjedničkog mandata pridonese očuvanju životne sredine.
Proglašenje će objaviti na konferenciji u Washingtonu na kojoj će biti nazočno više od 20 lidera iz cijelog svijeta koji se također zalažu za zaštitu oceana.
Dok jedni smatraju da će zaštita oceana pomoći održavanju vrsta i smanjiti posljedice klimatskih promjena, mnogi u ribarskoj industriji strahuju da će ih to ugroziti.
Iz Bijele kuće poručuju kako su razmotrili sve primjedbe te da će zaštićeno područje biti manje nego što je prvobitno planirano te da su za neke kompanije predvidjeli prijelazno razdoblje.
Velika Britanija čiji će predstavnici sudjelovati na konferenciji objavila je da će udvostručiti površinu oceana koja je do sada bila zaštićena i da će se prostirati na području većem od kopnene Indije.
Obama, koji je rođen i odrastao na Havajima zauzima se za očuvanje oceana kako bi te prirodne ljepote, rekao je, sačuvali za slijedeće generacije. Prošlog mjeseca, donio je odluku o proširenju rezervata na Havajima u kojem žive rijetke ugrožene vrste poput sredozemne medvjedice.
Veliki pobornik zaštite oceana, glumac Leonardo DiCaprio pozvao je svjetske čelnike da zaštite vitalne morske ekosustave.
“Zagrijavanje vode, zakiseljavanja tla, zagađenja plastikom, metanom, izlov i uništenje koraljnih grebena doveli su oceane do samog ruba”, poručio je Oskarom nagrađeni glumac.

Komentiraj