ZAŠTITA BAŠTINE: Arapska liga pozdravlja odluku UNESCO-va povjerenstva

FaH

Arapska liga pozdravila je u petak “povijesnu odluku” UNESCO-va povjerenstva koje je usvojilo dva teksta o zaštiti palestinske baštine u Jeruzalemu, ocijenivši da ona ukida “izraelske tvrdnje”.

Jedno povjerenstvo agencije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu sa sjedištem u Parizu usvojilo je u četvrtak dva nacrta rezolucije s ciljem očuvanja palestinske kulturne baštine i razlikovnog obilježja istočnog Jeruzalema, palestinskog dijela okupiranog grada kojeg je Izrael pripojio.

Ti tekstovi trebaju biti predani na formalno izglasavanje u utorak na plenarnom zasjedanju 58 država članica Izvršnog vijeća UNESCO-a.

U petak je u priopćenju zamjenik glavnog tajnika Arapske lige za palestinske poslove Said Abou Ali pozdravio “povijesnu odluku” UNESCO-va povjerenstva, “koja poništava tvrdnje i izraelska izmišljanja u pogledu Jeruzalema i svetih mjesta islama”.

Izrael je prosvjedovao jer ocjenjuje da ti tekstovi negiraju tisućljetnu povijesnu sponu židova i Jeruzalema i privilegiraju arapske nazive svetih mjesta te objavio u petak da će obustaviti suradnju s UNESCO-om.

U Istočnom Jeruzalemu se nalazi krajnje osjetljivo sveto mjesto Plato džamija, treće sveto mjesto islama i najsvetije mjesto za židove koji ga nazivaju Brdom hrama.

Komentiraj