Davor Puklavec/PIXSELL

ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA: Teme skupštine plagijatorstvo i neovlaštena distribucija

Neovlaštena distribucija sadržaja i plagijatorstvo u raznim oblicima neki su od krucijalnih problema s kojima se suočava suvremeno novinarstvo, a upravo će taj, kao i drugi slični problemi koji vode ka eroziji digniteta struke, biti središnje teme 8. skupštine Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava koja će se održati u subotu u Zagrebu.

“Uz protokolarni dio, u kojem ćemo članstvu podnijeti izvješće o radu i financijskom poslovanju društva te predstaviti popis 150 najcitiranijih novinara u 2016. godini i donijeti odluku o isplati naknada i glavarine, otvorit ćemo raspravu o krucijalnim problemima u zaštiti autorskih prava novinara”, stoji u najavi događanja.

Uz neovlaštenu distribuciju sadržaja i plagijatorstvo u raznim oblicima, suočavamo se i s drugim momentima koji su prepreka autorstvu kakvo bi trebalo biti – slobodno, odgovorno i utemeljeno na činjenicama, ističu nadalje iz DZNAP-a.

Primarno je to ugrožavanje radnih i profesionalnih prava novinara, koje vodi ka eroziji digniteta struke, napominju.

“No, ponekad takvom razvoju situacije doprinosimo i sami, inercijom i indiferentnošću. Banalan, ali očit pokazatelj je i činjenica da gotovo 200 autora nema dovoljno inicijative ni za to da podigne novac od naknada i glavarina koji im pripada, koji neke od njih čeka – godinama”, ističu nadalje, te pozivaju sve kolege da što prije učine.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava osnovano je u studenom 2007. radi kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava. Ciljevi društva su okupljanje novinara -autora, zaštita novinarskih autorskih prava, ostvarivanje zajedničkih profesionalnih interesa te unapređenje društvenog i materijalnog položaja novinara. Predsjednica DZNAP-a je Valentina Wiesner Mijić, a glavni tajnik Igor Vukić.

Pravo na isplatu glavarine imaju svi autori – novinari koji su do 31. prosinca 2016. godine postali članovi DZNAP-a, dok pravo na naknadu od prodaje autorskih djela najcitiraniji autori ostvaruju i u slučaju da nisu članovi, nego će se tek upisati u članstvo DZNAP-a. Zastara nastupa nakon pet godina.

Komentiraj