Foto Badrov

Zasluženi inozemni uspjeh dviju zagrebačkih glazbenica

Dvije istaknute glazbenice i interpretatorice klasične glazbe srednje generacije, pijanistica Mia Elezović i mezzosopranistica Nataša Antoniazzo, nedavno su snimile CD „Mignon“ za njemačku kuću Bella Musica, koji distribuira svjetski diskografski gigant Naxos. Njihov CD s repertoarom njemačkih Liedova, odnosno solo popijevki 19. i 20. stoljeća, prema Goetheovim stihovima četiriju pjesama „Mignon“ koje su uglazbili Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Petar Iljič Čajkovski, Robert Schumann, Hugo Wolf, Alban Maria Berg i Franz Liszt, dobro je odmjeren repertoar koji je izabrala Nataša Antoniazzo te koji je rijetko izvođen i nije za slušatelje „već potrošen“, poput brojnih previše reproduciranih ili interpretiranih solo popijevki kao specifičnog, primarno romantičarskog žanra.

Naći se u društvu tako respektabilnih izdavača, za dvije je glazbenice bio izazov i testiranje vlastitih mogućnosti, ali i potvrda talenta i karijere koju obje vrlo postojano i zapaženo grade na domaćim i inozemnim pozornicama već preko dvaju desetljeća. U izjavi za Nacional, Nataša Antoniazzo navela je da je cijelo iskustvo za Miu Elezović i nju bilo još jedna potvrda toga da u inozemstvu kod ozbiljnih izdavača i producenata stvari funkcioniraju bez veza, poznanstava, privatnih preporuka, milosti i nemilosti establišmenta: „Mia i ja odlučile smo taj snimljeni materijal poslati na adrese sedamnaest uglednih izdavača, sa željom da nam pod njihovom etiketom izdaju i distribuiraju u svijetu taj glazbeni materijal. U roku od mjesec-dva, velika većina nam je pristojno odgovorila da su zaista zainteresirani i da će nas ponovno kontaktirati. Privuklo nas je pismo producenta iz Deutsche Grammophona, najuglednije etikete klasične glazbe u svijetu, u kojem su naveli da im se sviđa naš CD, ali da je niša lieda tog tipa kod njih već jako zasićena za 2016., da imaju mnogo takvih sličnih ugovora s glazbenicima, ali da će nas preporučiti izdavaču Bella Musica koji njeguje rafinirani program klasike Antes Edition te da pošaljemo njima snimke. Nas dvije u tom trenutku nismo znale koliko je to pouzdano, ali ubrzo su nas kontaktirali iz Belle Musice i kad smo doznale da su oni povezani s distributerom Naxosom, gotovo da nismo mogle vjerovati. Odmah smo od njih dobile ugovor za 2017. Napravile smo ovaj projekt bez ikakvih poznanstava i dobile važnu inozemnu potvrdu da je to što radimo dobro te da smo na dobrom putu“, istaknula je Nataša Antoniazzo koja je niz godina živjela i pjevala u Berlinu i jedina je hrvatska pjevačica, osim Dunje Vejzović, koja je za inozemnog diskografskog izdavača snimila CD s njemačkim solo popijevkama.

Krajem ožujka CD je u Zagrebu promoviran u Društvu hrvatskih skladatelja, a inozemna promocija tek slijedi. Ali za materijal na CD-u glazbenice već dobivaju vrsne kritike pa je tako kritičar Davor Schopf zapazio kako „od četiri uglazbljenja pjesme ‘Kennst du das Land’ kroz glasovne modulacije, psihološki motiviranu deklamaciju teksta i saživljenu klavirsku pratnju, Beethovenova se ističe klasicističkom odmjerenošću, Schumannova romantičarskom elegijom, dok čežnja u Bergovoj poprima dramatične razmjere. Lisztova romantičarska raspjevanost naročito se zapaža u klavirskoj pratnji Mie Elezović jer se kod pjevačice to podrazumijeva“. Mia Elezović poznata je po vrlo senzibilnoj, ali i preciznoj klavirskoj pratnji pjevačima, pri čemu značaj pijanista nije samo sveden na tehničku pratnju i „odrađivanje“ partiture, pa možemo uočiti kako su se temperamenti i glazbeni afiniteti obiju glazbenica na ovom CD– u stopili u skladan zvučni amalgam.

Komentiraj