Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

ZASAD BEZ OPASNOSTI: Karlovačke rijeke više ne rastu

Rijeke Kupa i Korana prestale su u srijedu rasti pošto je na karlovačkom području prestala padati obilna kiša te nije bilo potrebe proglasiti izvanredne mjere obrane od poplave, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sjednice Stožera za obranu od poplave.

 Voditeljica ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da su korita karlovačkih rijeka prepuna, ali one se neće izliti. Stožer za obranu od poplave iskoristio je na temelju dobrih prognoza zakonsku mogućnost da ne proglašava izvanredne mjere obrane od poplava, koje se inače proglašavaju kad je vodostaj iznad 750 cm , te je time građanima poručio da se dramatično stanje ne očekuje.

 Međutim, na uobičajenim nižim kotama rijeke su se izlile iz korita ili više ne mogu primati oborinsku vodu, tako da su na karlovačkom području za promet zatvorene ceste u Koritinji, Donjem Mekušju – Husju – Kobiliću, Maloj Švarči – Logorištu, Karasima, Brežanima, Brođanima, Brodarcima i Selcu, a na državnoj cesti DC228 Jurovski Brod-Ozalj u mjestu Ilovcu se vozi jednim trakom zbog klizišta i puknuća kolnika.

 Zapovjednik Vatrogasne zajednice Goran Franković rekao je da su sve operativne snage odradile svoj dio posla i da su na prometnice postavljeni znakovi “voda na cesti” te je zamolio vozače da poštuju zabranu prometovanja jer se ispod površine vode među ostalim ne vidi koliko je ona duboka. Pohvalio je komunalne službe i Hrvatske vode jer je u posljednje vrijeme na mnogim mjestima raznim zahvatima postignuta bolja odvodnja oborinskih voda pa u Karlovcu, bez obzira na obilnu kišu, u ponedjeljak i utorak nije bilo problema uzrokovanih bujičnim vodama.

Ipak, rekao je Franković, problema imaju mnogi kojima su poplavljena dvorišta i polja te gospodarske zgrade i podrumi, a  svi koji trebaju pomoć mogu nazvati brojeve 112, 193 ili 192.

 

Komentiraj