ZASAD 19 KORISNIKA: U Sesvetskom Kraljevcu otvoreno prihvatilište za beskućnike

Robert Anic/PIXSELL

U kući u Sesvetskom Kraljevcu koju je darovala umirovljenica i dugogodišnja prosvjetna djelatnica Marija Borovec, Caritas Zagrebačke nadbiskupije otvorio je u utorak novouređeno prihvatilište za beskućnike koje je blagoslovio kardinal Josip Bozanić, a otvaranju nazočila ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

U obnovljenoj kući sada boravi 19 korisnika, mjesta ima za još dvojicu, a za još 18 bit će mjesta nakon što se uredi potkrovlje, rekla je voditeljica zagrebačkog Caritasa Jelena Lončar, objasnivši da prihvatilište pruža utočište beskućnicima s područja čitave Hrvatske, a smještaj je moguće ostvariti u suradnji s nadležnim centrom za socijalnu skrb.

Borovec je objekt Caritasu darovala prije sedam godina, a u njega su smješteni beskućnici koji su do sada bili u Caritasovu montažnom objektu u Rakitju, koji je služio i kao tranzitni centar za izbjeglice. U njemu je bilo 40 ležajeva, a po potrebi, posebno u zimskim mjesecima, mogao je primiti do 50 korisnika. Do zatvaranja objekta 2. ožujka kroz njega je prošlo 496 osoba bez doma i krova nad glavom, rekla je Lončar izrazivši zabrinutost jer su korisnici prihvatilišta iz godine u godinu sve mlađi, tako da sada od njih 19 ima 11 mlađih od 50 godina.

Crkva ne može bez Caritasa jer je to potvrda crkvenog djelovanja, rekao je kardinal Bozanić dodavši da “dok crkva karitativno djeluje svjesna je da služi čovjeku koji živi ovdje i sada i koji treba pomoć”. Stoga je suradnja crkve sa svim građanskim institucijama i institucijama civilnog društva uvijek dobrodošla. Svjesni smo da radimo za ljude i ovakvim primjerima doprinosimo i životu našeg grada Zagreba, kazao je Bozanić.

Kardinal je darovateljici Mariji Borovec uručio zahvalnicu ističući da bez njezine velikodušnosti prihvatilište ne bi bilo otvoreno, a ona je odvratila kako to nije zahvala njoj, nego generacijama koje su se trudile to sagraditi, a ona je samo odlučila darovati kuću i ljudima bez doma omogućiti da tu nađu utočište.

Ministrica Juretić istaknula je kako bi takvi plemeniti događaji trebali biti više zastupljeni u medijima i društvu. “Primjerom gospođe Borovec pokazujemo našim sestrama i braći, koji su zbog nesretnih okolnosti ostali bez ičega, da ima ljudi i institucija kojima se mogu obratiti za pomoć”, poručila je Juretić.

Početkom ožujka korisnici iz objekta u Rakitju premješteni su u prihvatilište u Sesvetski Kraljevec. Privremeni smještaj može trajati do šest mjeseci, iznimno do godinu dana, a uključuje tri obroka, pomoć u odjeći i obući, posredovanje pri ishođenju osobnih dokumenata, mogućnost nastavka školovanja ili prekvalifikacije za radno sposobne korisnike, besplatnu pravnu pomoć, te cjelovitu psihosocijalnu podršku i pomoć pri resocijalizaciji.

U sklopu kuće korisnici su uključeni u aktivnosti održavanja reda i čistoće kuće i okoliša, kao i pripremanja i posluživanja obroka. Osim toga sudjeluju u radnim aktivnostima u Caritasu i lokalnoj zajednici te izletima i duhovnim obnovama. S njima rade socijalni radnik, psiholog i pazitelj.

Komentiraj