Zaručnica ubijenog novinara Khashoggija pozvala Justina Biebera da ne nastupi u Saudijskoj Arabiji

Zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija pozvala je Justina Biebera otvorenim pismom u Washington Postu da ne održi najavljeni nastup u Saudijskoj Arabiji.

Zaručnica ubijenog novinara Jamala Khashoggija Hatice Cengiz napisala je otvoreno pismo u The Washington Postu koje je objavljeno tijekom vikenda, tražeći od njega da se povuče kao jedan od headlinera na koncertu u Jeddahu u sklopu Formule 1 Grand Prixa Saudijske Arabije 5. prosinca.

Jasno je naglasila da će njegovo otkazivanje poslati poruku saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, koji je naredio svojim operativcima da ubiju Khashoggija, kolumnista The Washington Posta, unutar saudijskog konzulata u Turskoj u listopadu 2018., kako je potom izvijestila CIA.

“Zato vam pišem s molbom: Otkažite svoj nastup 5. prosinca u Saudijskoj Arabiji. Ovo je jedinstvena prilika da pošaljete snažnu poruku svijetu da vaše ime i talent neće biti iskorišteni za vraćanje reputacije režimu koji ubija svoje kritičare. Znam da ste posvećeni svojim obožavateljima i da putujete u Saudijsku Arabiju zbog njih. Međutim, stotine Saudijaca, svih dobi, porijekla i vjerskih uvjerenja, leže u zatvoru, kažnjeni zato što su samo izrazili svoje protivljenje nemilosrdnoj saudijskoj diktaturi”, napisala je između ostalog Hatice Cengiz u otvorenom pismu Justinu Bieberu.

Nastavila je pozivajući Biebera da iskoristi svoju platformu za podršku ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji, napisavši: “Ove godine ste izdali album koji ste nazvali ‘Justice’ (‘Pravda’). Objavili ste i jedan EP pod nazivom ‘Freedom’ (‘Sloboda’). Saudijskoj Arabiji je prijeko potrebno i jedno i drugo.”

Hatice Cengiz je svoje pismo zaključila molbom: “Ne pjevajte za ubojice mog voljenog Jamala. Molim vas progovorite i osudite njegovog ubojicu, Mohammeda bin Salmana. Vaš glas će čuti milijuni. Ako odbijete biti pijun Mohammeda bin Salmana, vaš poruka će biti glasna i jasna – ‘Ne nastupam za diktatore. Ja biram pravdu i slobodu umjesto novca.”

Ostali glazbenici koji bi trebali nastupiti na tom koncertu povodom održavanja Grand Prixa Formule 1 u Saudijskoj Arabiji 5. prosinca su: A$AP Rocky, David Guetta, Tiesto i Jason Derulo.

 

Komentiraj