Analitičar Žarko Puhovski jutros je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao jučerašnje burne događaje na hrvatskoj političkoj sceni. Puhovski ističe kako je Vlada de facto pala jer je izgubila podršku najjače parlamentarne skupine.

“Ili će premijer Orešković podnijeti ostavku, što bi bilo pristojno od njega, ili će ga se obarati u parlamentu. Jedno ili drugo će se dogoditi u idućih desetak dana”, smatra Puhovski koji dodaje da se Orešković našao u situaciji da shvati da nije premijer.

“Da je premijer imao bi jednostavne ovlasti da otpusti dva potpredsjednika. On zna da to ne može, da nema demokratsku legitimaciju. Karmarko i Petrov imaju, veću ili manju”, kaže Puhovski opisujući Oreškovićevo ponašanje s onim baruna Munchausena. “Htio bi politički postojati bez dvojice koji su ga omogućili, a to naprosto ne može ići. Pogotovo bez većega – Karamarka. Da je Karamarko htio prihvatiti da on i Petrov odstupe, napravio bi to ranije”.

Puhovski je rekao kako Karamarko nema moralni ni intelektualni kapacitet da odstupi. Smatra i kako je Orešković dobio na popularnosti jer ništa nije radio, jer premijer reformske Vlade ne može biti popularan. “On je kao dokaz svojeg uspjeha naveo prodaju Končara. Ako je to reforma po njema, onda stvarno nema nikakve šanse”, objašnjava Puhovski.

O jučerašnjim zahtjevima za smjenama sa svih strana Puhovski kaže da je to priča ‘nećeš ti mene smijeniti, ja ću tebe s time da je moj pištolj veći’. “Orešković je izmišljotina Karamarka i Petrova kad se nisu mogli dogovoriti tko će biti premijer. Doslovno se spustio s padobranom na Pantovčak i postao premijer”, kaže analitičar.

Smatra kako je presudno može li se spriječiti izglasavanje nepovjerenja Karamarku. “Reiner bi mogao staviti izglasavanje povjerenja premijeru na dnevni red prije izglasavanja Karamarku čime ovo drugo automatski otpada. Reiner se više ponaša kao predsjednik kluba HDZ-a, a ne kao predsjednik Sabora i mislim da će HDz na to ići. Vjerujem da će danas najaviti nepovjerenje premijeru. Oni su očito potpuno patrijarhalni i stoje iza Karamarka”, rekao je Puhovski dodajući da se predsjednik Sabora ponaša kao ‘mali od kužine’, što je sramotno.

“Oni će vjerojatno pokrenuti taj postupak i postaviti na dnevni red prije interpelacije o Karamrku i time će se riješiti i Vlade i pitanja o Karamarkovom povjerenju i onda počinje tih 30 dana drž-ne daj. Tada bi predsjednica trebala ponuditi mandat Zoranu Milanoviću, koji će to vjerojatno sabotirati jer bi radije na izbore, a on je saboter po prirodi pa mu to lako ide”, smatra Puhovski.

Činjenicu da se predsjednik SDP-a Zoran Milanović već neko vijeme ne pojavljuje u javnosti, Puhovski smatra pozitivnom za njegovu stranku. “Svaki dan kad njega nema u javnosti to je dodatnih 0,1% za SDP. Osim u kampanji, gdje je spasio SDP”, kaže dodajućio da je izbor ustavnih sudaca pokazao da se HDZ lakše dogovara sa SDP-om nego Mostom.

O rijeđem pojavljivanju predsjednice u javnosti i sve manjem komentiranju situacije Puhovski kaže: “Imala je fazu kad je previše javno govorila i rekla što nije trebala. Mislim da je sada naučila gdje joj je mjesto. Sad joj je najpametnije da se ne javlja jer će se opet dolaziti k njoj. I sad će morati progutati neugodan zalogaj da se obrati Milanoviću i ponudi mu mandat. Pitanje je hoće li se on udostojiti doći”.

Komentiraj