Druga etapa diplomatskog maratona čiji je cilj spasiti iranski nuklearni sporazum iz kojeg se Washington povukao dovodi iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Zarifa u ponedjeljak u Moskvu.

Zarif je diplomatsku turneju počeo u nedjelju u Pekingu, a nakon razgovora u ruskom glavnom gradu otići će u Bruxelles, gdje će se sastati sa svojim francuskim, njemačkim i britanskim kolegama.

To znači da će Zarif održati sastanke sa svih pet država koje su, osim SAD-a, potpisale dokument 2015. godine.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će s iranskim šefom diplomacije razgovarati o tome kako spasiti iranski nuklearni dogovor, naglasivši da je nedavna najava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će se povući iz sporazuma stvorila “kriznu situaciju”.

Nakon razgovora s kineskim kolegom u nedjelju u Pekingu Zarif je pokazao umjereni optimizam oko mogućnosti da se spasi taj povijesni sporazum, koji predviđa ukidanje sankcija njegovoj zemlji u zamjenu za to da Iran odustane od programa nuklearnog oružja.

U Moskvi bi trebao dobiti potporu svog saveznika Rusije, koja je posljednjih dana u središtu zbivanja nakon što je predsjednik Vladimir Putin razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Putin je nakon Trumpove odluke rekao da je ona “duboko zabrinjavajuća”.

Očuvanje sporazuma zajednički je cilj i Moskve i Europljana, što je rijetkost s obzirom na tenzije koje postoje posljednjih godina.

“Suradnja između Europljana i Rusije, koja je još jučer izgledala nemoguća s aferom Skripal, međusobnim protjerivanjem diplomata i slabljenjem kontakata, sada dobiva novi poticaj”, rekao je Andrej Baklicki, analitičar u ruskom centru za istraživanja PIR.

Komentiraj