ZARIF TRUMPU “Onaj tko počinje rat ne mora ga i završiti”

Teheran je u četvrtak upozorio da je američki predsjednik Donald Trump, koji je dan ranije govorio o mogućnosti “kratkotrajnog rata” Sjedinjenih Država i Irana, “u krivu”.

Izjava o “kratkotrajnom ratu s Iranom je pogrješna”, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif (foto) na Twitteru.

Zarif koji je preuzeo ili je smjerao na nedavne Trumpove izjave koje su, tvrdi, “prijetnja miru”, objavio je na svom profilu četiri aforizma.

“Sankcije nisu alternativa ratu, one JESU rat”, “Uništenje = genocid = ratni zločin”, “Onaj tko počinje rat ne mora ga i završiti” i “Ne može se istodobno pregovarati i prijetiti”, napisao je.

Kriza koja već 40 godina obilježava veze SAD-a i Islamske Republike naglo se pogoršala prije dva mjeseca nakon eskalacije u Perzijskom zaljevu, napose otkako je Iran 20. lipnja srušio američku bespilotnu letjelicu.

Donald Trump je u srijedu, u krajnje napetim okolnostima koje su prijetile izbijanjem sukoba, spomenuo mogućnost kratkotrajnog rata s Teheranom koji bi, upozorio je, mogao biti poguban.

“Mi smo u nadmoćnom položaju i to ne bi dugo trajalo, mogu vam reći”, rekao je. “Ne govorim o kopnenim snagama”.

Komentiraj