Zaraženi sami trebaju obavještavati kontakte, epidemiolozi više ne stignu

Epidemiolozi više ne stignu kontaktirati ni zaražene, a kamoli kontakte, pa iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mole zaražene da sami obavijeste sve s kojima su kontaktirali unazad dva dana od prvih simptoma ili od pozitivnog testa na koronavirus, izjavila je za RTL voditeljica odjela za praćenje zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Sanja Kurečić Filipović.

“To je jako važno. Moramo promijeniti strategiju i dati građanima uputu: epidemiolog neće u prvih 24 sata moći kontaktirati svaku oboljelu osobu, pa građane molimo da se, kada dobiju pozitivan nalaz, jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi dobili upute za izolaciju i karantenu ukućana”, kazala je Kurečić Filipović.

Dodala je kako zaraženi trebaju i obavijestiti i one s kojima su bili u kontaktu “unazad od početka simtpoma ili 48 sati od pozitivnog nalaza na koronavirus. Epidemiolozi ne stignu kontaktirati ni oboljelog, a naročito ne kontakte”.

Kurečić Filipović je kazala kako se u Zagrebu rezultati testova još uvijek dobivaju unutar 48 sati, ali da ostali dijelovi Hrvatske to više ne stignu. “Problem je i u tome što se čeka na testiranje, pa prođe dosta veliki period od prijave za testiranje do rezultata, što mnoge izlaže zarazi”, kazala je epidemiologinja, dodajući da je HZJZ dnevno stigne prosječno obraditi 1500 uzoraka testova.

“Prihvatimo ozbiljnost situacije, budimo solidarni i izađimo iz vlastite komocije. Važno je da razumijemo kako epidemiju možemo kontrolirati samo zajedno”, apelirala je Sanja Kurečić Filipović.

 

Komentiraj