ŽAR PTICA Petnaest predstava sa sto izvedbi u 15 godina

U ZADNJOJ GODINI SVOG MANDATA MARIJA SEKELEZ POKRENULA JE REVIJU NAJUSPJEŠNIJIH HITOVA ŽAR PTICE 100+, OD 9. DO 17. STUDENOG

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica od 2000. do 2015. godine – otkad je na čelu tog kazališta Marija Sekelez – produciralo je 58 premijernih naslova, koje je pogledalo više od 675.000 gledatelja. Petnaest predstava u tih 15 godina odigrano je sto i više puta. U zadnjoj godini svog mandata Marija Sekelez stoga je odlučila organizirati Reviju najuspješnijih hitova Žar ptice 100+, koja će se održati od 9. do 17. studenog te će se tijekom tog događanja odigrati neke od tih 100+ predstava.

“Da bi predstave doživjele toliki uspjeh, potrebno je uistinu da svi suradnici budu nadahnuti, rade s užitkom i da predstava u svim svojim kategorijama ispunjava najviše estetske i etičke kategorije. Jako sam ponosna i nisam ni slutila da će toliko uspješnica biti tijekom mog mandata, s time što se još pet predstava približava broju 100. Koliko je god to prekrasno, postoji i jedan problem. Svaka naša uspješnica ugrožava prethodnu, odnosno, nemamo dovoljno termina da odgovorim na sve zahtjeve, a s obzirom na to da smo prema gradskom Uredu za kulturu dužni svake godine producirati tri nova naslova, jednostavno se sudaramo sa željama i mogućnostima”, kaže ravnateljica Marija Sekelez. Dodaje da se nikad, naravno, ne zna kad će jedan naslov postati hit, no neizbježno je izabrati idealnu ekipu koja će slijediti vrhunski profesionalizam i dati sve najbolje od sebe.

“Zato, ako se čudo dogodi – sjajno, ako ne, barem smo učinili sve što je u našoj moći. Svaka nova premijera je jedna velika nepoznanica i kazalište zato ima takvu čar, da dok se ne sučeli s publikom, nikad ne znate kakav je ishod te kemije. Repertoar biram prema kvaliteti napisanih djela koja se kreću od klasika prema najsvježijim i najsuvremenijim, pa do tekstova napisanih isključivo za naše kazalište”, navodi Marija Sekelez.

Za Nacional su izjave dali i neki od redatelja predstava 100+ ili, pak, autori tekstova prema kojima su predstave napravljene. Spisateljica Sanja Pilić autorica je romana “Sasvim sam pubertetio”, koju je u Žar ptici režirala Aida Bukvić.

  • ‘SVAKA USPJEŠNICA ugrožava prethodnu. Prema Uredu za kulturu dužni smo godišnje producirati tri nova naslova pa se sudaramo sa željama i mogućnostima’, kaže Marija Sekelez

“Napisavši roman ‘Sasvim sam popubertetio’, nisam pretpostavljala da će dobiti nagradu Grigor Vitez, a kasnije završiti i u lektiri za osnovne škole. Zanimljivo je kako knjige, kada otiđu od pisca, nastave živjeti drugim, paralelnim životom. Katkad to bude i u obliku prave pravcate kazališne predstave! Ima li veće radosti od oživljenih junaka na sceni, za jednu spisateljicu? Pa baš i nema! Tako je i mene razveselilo uprizorenje mog djela u kazalištu Žar ptica. Dobra ekipa napravila je dobru predstavu, sa žarom, kreativnošću, kako i priliči dragom mi teatru. Hvala što ste me ‘popubertetili’, odnosno, pomladili. Jer mi pisci se također veselimo kao mala djeca kada nešto ispadne jako dobro”, kaže Sanja Pilić. Predstavu “Družba Pere Kvržice”, autora Mate Lovraka, u Žar ptici režirao je Oliver Frljić.

“Bilo je to jedno od najljepših iskustava dok sam radio u kazalištu za djecu. Ekipa je bila profesionalna i nisam to doživljavao kao rad, već kao odmor”, priča Frljić i navodi da za uspješnost predstave nema recepta, pa se ne može znati hoće li biti hit ili neće.

“Trudio sam se shvatiti što djecu zanima tako što sam ih slušao, gledao što oni gledaju, a to su dječji programi i crtići, kako se oblače njihovi junaci, kako se ponašaju i uprizoriti klasike čije teme su vječne na prihvatljiv i prepoznatljiv način”, rekao je Frljić.

Željka Horvat-Vukelja napisala je “Reumatični kišobran”, također s velikim uspjehom jer je istoimena predstava u režiji Lawrencea Kiirua, doživjela stotinu i više izvedbi.

“’Reumatični kišobran’ je najprije živio kao mala predstava koju sam pripremala sa svojim učenicama lutkaricama u Velikoj Gorici. Zatim je živio kao pričokaz: mali kartonski likovi kišobrana, cvjetova, psa i mačke putovali su svuda sa mnom u Ljubici Torbić, mojoj torbi za pričanje priča. A onda je došao poziv od Marije Sekelez: ‘Reumatični kišobran’ bit će na repertoaru Žar ptice! Jupi! Tko sretniji od autora – igrokaz će mu zaživjeti na daskama djeci omiljenog kazališta. Zatim je jednog dana stigao ponovni poziv iz Žar ptice, ovog puta da dođem na svečanu, stotu predstavu! ‘Reumatični kišobran’ pokazao se nimalo reumatičnim – naprotiv, žilav je, živahan i donio je mnogo radosti malim gledateljima i svojoj autorici. Hvala svima koji su sudjelovali u njegovu nastanku i hvala svima koji su ga došli gledati!” rekla je za Nacional autorica predstave.

Na kraju Revije najuspješnijih hitova Žar ptice 100+, mladi gledatelji odlučit će i koja je predstava najbolja od najboljih. Naime, tročlani dječji žiri pogledat će sve izvedbe i odlučiti koja je od njih najveći hit.

Komentiraj