EPA/YANNIS KOLESIDIS

Zapovjednik pomorske misije UN: Spremni smo pucati na krijumčare migranata

Pomorska misija EU-a protiv krijumčarenja migranata u Sredozemlju spremna je pucati na plovila krijumčara, rekao je zapovjednik misije za talijanske medije u petak.

Misija, pokrenuta u lipnju pod imenom EUNAVFOR MED, ušla je u operativnu fazu ovoga mjeseca. Misija može presretati, pretraživati, zaplijeniti i uništiti plovila pronađena u dubokom moru za koje sumnja da ih koriste krijumčari migranata u južnom i središnjem Sredozemlju između talijanske i tuniske i libijske obale.

Zapovjednik misije, talijanski admiral Enrico Credendino rekao je da misija može otvarati vatru na plovila krijumčara. “Misija može zahtijevati upotrebu vatre, ali samo ako migranti nisu ugroženi”, kazao je u intervjuu za talijanski list Corriere dela Sera admiral Crecendino.

On je dodao da je  EUNAVFOR MED dosad zaplijenio 20 drvenih brodica kojima su se koristili krijumčari. On ustraje na tome da takve akcije stvaraju pritisak na krijumčare jer brodogradnja u Libiji nije u stanju zamijeniti zaplijenjeno plovilo.

  • Krijumčari često nude svoje usluge preko Facebooka “poput putničke agencije”, naplaćujući 380. 000 eura po putovanju drvenom brodicom i 67.000 eura kad se koriste manje čamce, rekao je admiral.

Dodao je da novac od zarade, koji se pere u Londonu, New Yorku i Švedskoj, povremeno završi u rukama militanata Islamske države, unatoč tome što je većina skupina za krijumčarenje ljudima bazirano u Tripolitaniji, regiji na zapadu Libije, koja nije pod kontrolom te skupine.

Credendino je upozorio da će  operacija EU-a “liječiti simptom, ne uzrok” tako dugo dok zemlje u Africi i na Bliskom istoku budu “pod udarom gladi i rata, terorizma i nepismenosti”.

Talijanska mornarica u četvrtak je zaplijenila ribarsku brodicu navodno upletenu u krijumčarenje ljudima na Sredozemlju. Marinci su potom dopratili na talijansko kopno 17 osoba  pronađenih na brodici.

Gotovo 690.000 ljudi stiglo je u Europu ove godine bježeći od  rata i siromaštva, prema podacima švicarske međunarodne organizacije za migrante, koja prati dolazak migranata preko Sredozemlja u Europu.

Komentiraj