Zaposlenici revoltirani jer je Plenković Bandiću prepustio Fond za zaštitu okoliša

Imenovanje Bandićeva kandidata Siniše Kukića dio djelatnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vidi kao dozvolu za nastavak sumnjivog i koruptivnog ponašanja u, kako oni to vide, korupcijom premreženom Fondu kojim je do prije nekoliko mjeseci upravljao HNS-ov kadar

Kao što je Nacional u prošlom broju i najavio, hrvatska vlada je na sjednici u četvrtka imenovala Sinišu Kukića novim direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovim potezom Andrej Plenković je na čelo Fonda koji upravlja s 2 milijarde kuna javnog novca postavio osobu blisku zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, što znači i da su Plenković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić odlučili da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više neće biti u rukama HNS-a.

Po informacijama koje je Nacional u petak dobio od izvora iz tog fonda, imenovanje Siniše Kukića izazvalo je nevjericu dijela djelatnika Fonda koji sumnjaju da bi ono moglo označiti nastavak sumnjivih pa i koruptivnih ponašanja u ionako, kako oni to vide, korupcijom premreženog Fonda.

Istovremeno, treba naglasiti da je moguće kako će nova garnitura u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost promijeniti dosadašnju praksu i da će ova državna institucija početi raditi po novim normama i da neće biti novih afera. Isto tako, optužbe koju su stigle iz samog Fonda, stigle su od izvora koji je želio ostati anoniman i koji nije pod imenom i prezimenom želio istupiti u javnosti što ostavlja mogućnost daje riječ o političkim podmetanjima, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su nekim strankama razočarani što imje izmakla kontrola nad fondom.

Nacional je pokušao stupiti u kontakt sa Sinišom Kukićem, ali on do zaključenja broja nije odgovorio na pozive.

Odluka o Kukićevu imenovanju stigla je u trenutku kada mnogi u HDZ-u propitkuju nastavak suradnje s Milanom Bandićem, pa je iz tog razloga za neke bilo i iznenađujuće što je Plenković dozvolio da zagrebački gradonačelnik zapravo preuzme kontrolu nad čitavim gospodarenjem otpadom u Hrvatskoj. Samo nekoliko dana prije te odluke ministar gospodarstva Darko Horvat je rekao da je možda došlo vrijeme da Milana Bandića u Zagrebu zamijeni neka mlađa osoba, a prošlog je vikenda i zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu i bliski suradnik Andreja Plenkovića Tomislav Sokol kazao da Bandić nije budućnost Zagreba te je pozvao na borbu za Zagreb. Sokol je pozvao i zagrebački HDZ da dobro promotri okolnosti i izmakne se od osobnih perspektiva i kratkovidnog političkog pragmatizma, očito aludirajući na koaliciju s Bandićem. Budući da su nakon debakla na predsjedničkim izborima i mnogi drugi HDZ-ovci upravo suradnju i podršku Milana Bandića označili kao jedan od glavnih razloga poraza Kolinde Grabar-Kitarović, Plenkovićeva podrška Bandićevu kandidatu za direktora Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost mnoge je iznenadila. Naime, HNS je ozbiljno računao da će i nakon Dubravka Ponoša imati svog čovjeka na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a to im je nedugo nakon Ponoševa odlaska navodno obećao i premijer Plenković. Međutim, u posljednjih nekoliko tjedana došlo je do preokreta i u HDZ-u su se odlučili da na čelo Fonda postave Bandićeva čovjeka. Osim toga, izbor Siniše Kukića zanimljiv je i zato što je on za vrijeme vlade Zorana Milanovića kao SDP-ov kadar postavljen za zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda. Kukić je tamo postavljen kao dugogodišnji suradnik bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a njegovo imenovanje izazvalo je dosta negodovanja, pogotovo iz redova HDZ-a. Naime, prije nego što je postao zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Kukić je bio direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek.

Odluka o Kukićevu imenovanju stigla je u trenutku kada mnogi u HDZ-u propitkuju nastavak suradnje s Milanom Bandićem pa je iz tog razloga za neke bila i iznenađujuća ovakva odluka

Dok je obnašao tu funkciju Kukić se redovito sukobljavao s HDZ-ovcima koji su posebno nezadovoljni bili njegovim imenovanjem na mjesto direktora Vodnogospodarskog odjela Osijek. Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije Kukić je na toj poziciji zamijenio HDZ-ovca Zorana Đurokovića, koji je aktualni direktor Hrvatskih voda. Tom je prigodom dio slavonskih članova HDZ-a na čelu s današnjim državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Tomislavom Ivićem žestoko napao tadašnju Milanovićevu vladu. Istog tog Kukića sada je HDZ postavio za direktora tvrtke koja je ključna za poboljšanje energetske učinkovitosti. Međutim, izvor iz tog Fonda tvrdi da imenovanje Kukića ne bi trebalo nikoga iznenaditi jer se tim imenovanjem samo nastavlja krajnje sumnjiva politika u upravljanju javnim novcem koju je vodio bivši direktor Ponoš.

Isti izvor napominje i da je u cijeloj priči najopasnija činjenica da će se imenovanjem Siniše Kukića zatvoriti krug u kojem Bandić kontrolira dvije najvažnije institucije u Hrvatskoj za gospodarenje otpadom. Jedan je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a drugi je Zagrebački centar za gospodarenje otpadom (ZGCGO) u Resniku. Riječ je o najvećem projektu gospodarenjem otpada u zemlji čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 milijardi kuna. Direktor zagrebačkog centra je Igor Zgomba, bivši načelnik odjela za financije Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za vrijeme vlade Zorana Milanovića. Dok je Zgomba brinuo o financijama Fonda, napravljen je minus od otprilike 500 milijuna kuna, što su potvrdile i neovisne revizije. Dolaskom nove vlasti Zgomba je maknut iz Fonda, ali ga je prihvatio Milan Bandić te je postao šef ZGCGO-a. Nacionalov izvor iz Fonda kaže da je protiv Zgombe podignuta i kaznena prijava:

„Uz 500 milijuna kuna minusa na računu Fonda nezavisna revizorska kuća Remar dokazala je da je Igor Zgomba lažirao i financijska izvješća neknjižeći 150 milijuna kuna dospjelih na naplatu računa – izvođača radova u poslovima energetske obnove – u knjigovodstvenim knjigama, čime se Vladu i Sabor svjesno dovodilo u zabludu kada se temeljem tako krivotvorenih financijskih izvješća Fonda tražila njihova suglasnost na ta izvješća. S takvim katastrofalnim, kriminalnim referencama, dovevši Fond u stanje nelikvidnosti Igor Zgomba, protiv kojeg je v.d. direktor Fonda Ljubomir Majdandžić podnio kaznenu prijavu u veljači 2017., postaje bez javnog natječaja kao Bandićev žetončić direktor ZGCGO-a u Resniku.“

No kao što je i Nacional već pisao, iza Zgombe je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostala njegova supruga Petra Zgomba koja je još u mandatu prošlog direktora Dubravka Ponoša trebala biti imenovana za načelnicu pravnog sektora, ali zbog nekih proceduralnih pogrešaka do tog imenovanja nikada nije došlo. Umjesto toga Ponoš je Petru Zgombu imenovao pravnom savjetnicom u uredu direktora, a na tom je mjestu dočekala i novog direktora Sinišu Kukića. Naš izvor tvrdi da se imenovanjem Siniše Kukića zatvorio krug u sustavu gospodarenjem otpada te da postoji opasnost da se u bliskoj budućnosti dio od milijarde i pol kuna koliko na raspolaganju ima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, krene netransparentno isplaćivati ZGCGO-u, ali i drugim tvrtkama koje s ovim centrom rade u sustavu gospodarenja otpadom te dodaje:

„Posljedice dugogodišnje korupcije i kriminala u sustavu su neuređenost sustava gospodarenja otpadom, neizgrađenost centara, nezatvorena odlagališta otpada, nenamjensko korištenje stotina milijuna kuna javnog novca i na kraju u režiji ministarstva Tomislava Ćorića i Grada Zagreba Milana Bandića povišenje od 1.veljače 2020. za nekoliko stotina posto cijene odvoza otpada građanima. Time će se krpati kriminalne rupe u sustavu imenovanih aktera ove priče i penali Europske komisije koji će nam zasigurno doći na naplatu zbog neuređenosti sustava i neispunjenja preuzetih obveza. Ove činjenice su nepobitne.“

Komentiraj