Zaposlenici i pravosudni policajci prosvjedovali pred pulskim sudom

Zaposlenici suda, pravosudni policajci, sudske zapisničarke, tajnice, računovotkinje, vozači i informatičari kojima je potporu iskazalo i nekoliko sudaca u ponedjeljak su pred sudskom zgradom u Puli prosvjedovali kako bi ukazali na nezadovoljstvo niskim plaćama, ali i opasnost od “urušavanja cijelog sustava”.

Prosvjed (foto s sličnog svibanjskog skupa u Remetincu) je trajao od 10.45 do 11 sati, za vrijeme stanke, a osim nezadovoljstva niskim plaćama i straha za “urušavanja sustava” prosvjednici su ukazali i na nelogičnost kojom je posljednje povećanje plaća zaobišlo zaposlenike u računovodstvu, čistačice, spremačice, vozače, ali i informatičke referente.

U razgovoru s nezadovoljnim zaposlenicima, čulo se kako plaća pravosudnog policajca vježbenika iznosi oko 3.500 kuna, a za tu plaću, kako su izjavili “nitko ne želi raditi u sustavu u kojemu već godinama kronično nedostaje kadar”.

Na nisku plaću žalile su se i administrativne referentice, a jedna od njih, pred mirovinom ustvrdila je kako nakon 35 godina staža ima plaću od 4.400 kuna, što je daleko ispod hrvatskog prosjeka.

Sindikat pravosudne policije Hrvatske danas u Zagrebu organizira mirni prosvjed “Ovako više ne ide” jer zaposlenici zatvorskog sustava nezadovoljni su stanjem u zatvorima i kaznionicama te prosvjedom žele ministra i javnost upozoriti na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu.

Komentiraj