Zaposleni u vrtićima ‘zatrpali’ Radovana Fuchsa: “Ministre, i mi postojimo!”

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) organizirao je online sindikalnu akciju povodom imenovanja Radne skupine za izradu Nacionalne strategije obrazovanja do 2030. godine.

Kako su u četvrtak izvijestili iz Sindikata, više od 300 sindikalnih povjerenika/ca i članova/ica uputilo je na e-mail adresu kabineta Ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa zahtjev za hitnim proširenjem Radne skupine u koju nije uvršten niti jedan predstavnik SOMK-a te niti jedan predstavnik struke iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Iako SOMK djeluje na nacionalnoj razini, ima brojne sindikalne podružnice u dječjim vrtićima u Hrvatskoj te je udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najveću sindikalnu središnjicu u Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na čelu s Ministrom Fuchsom nebrojeno je puta ignoriralo tu činjenicu te je temeljem netransparentnih kriterija u Radnu skupinu pozvao predstavnicu samo jednog sindikata. Dodatno, Ministar je ignorirao i Sporazum o osnivanju GSV-a, kojega je Vlada RH potpisala sa socijalnim partnerima, a prema kojem predstavnici sindikata udruženih u sindikalne središnjice trebaju sudjelovati u izradi nacionalnih strategija na svom području”, objašnjavaju.

Poručuju da, dok je rani i predškolski odgoj i obrazovanje u većini europskih država na listi prioriteta obrazovnih i drugih javnih politika, hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja već niz godina djeluje kao da taj dio sustava ne postoji. I ovoga su puta to pokazali, neuključivši u radnu skupinu stručnjake iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, uz poseban naglasak na odgojitelje djece rane i predškolske dobi.

“Nećemo odustati odustati od borbe da rani i predškolski odgoj i obrazovanje dobije zasluženo mjesto u odgojno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj te još jednom zahtijevamo proširenje Radne skupine za izradu Nacionalne strategije obrazovanja do 2030. te uključivanje predstavnika drugih sindikata i predstavnika struke, s posebnim naglaskom na odgojitelje”, poručuje sindikat.

Pismo članova i članica SOMK-a u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Rani i predškolski odgoj i obrazovanje sastavni je dio odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj – predstavlja prvu stepenicu u odgoju i obrazovanju djece te stvara temelj za njihov cjeloviti razvoj i postizanje boljeg uspjeha na višim razinama obrazovanja. Usprkos tome, u odnosu na ostale razine obrazovanja, najmanje je razvijen i najmanje dostupan, a Vaše Ministarstvo već godinama ignorira tu činjenicu, što se pokazalo i u slučaju imenovanja radne skupine za izradu Nacionalne strategije obrazovanja do 2030.

Neprihvatljivo je da se u radnoj skupini koja će raditi na izradi Nacionalne strategije obrazovanja ne nalaze stručnjaci iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a posebno odgojitelji. Sve nas, odgojitelje i stručne suradnike koji smo s ljubavlju upisali fakultete te stručno, savjesno i odgovorno obavljamo posao za koji smo se školovale, takav pristup izuzetno vrijeđa. Ovakvim odlukama resorno Ministarstvo pokazuje da ne poštuje našu struku, znanje i svakodnevni doprinos unapređenju kvalitete odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima u Hrvatskoj.

Pored toga, ne poštuje nas se niti kao radnike i sustavno se ignorira činjenica da uvjeti rada i materijalna prava radnika u velikoj mjeri utječu na kvalitetu odgojno-obrazovnog sustava. U radnu skupinu je temeljem nejasnih i netransparentnih kriterija uključen predstavnik samo jednog sindikata koji djeluje u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, iako u Hrvatskoj djeluju tri sindikata, što pokazuje da resornom Ministarstvu nije važno čuti glas velikog broja nas radnika koji smo nositelji tog sustava i koji svakodnevno ulažemo golemu energiju i napore kako bi djeci s kojom radimo pružili što bolje uvjete za kvalitetan i cjelovit rast i razvoj”

Komentiraj