Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske

Započinje provedba projekta ‘Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi’

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske započinje s provedbom projekta ‘Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi’ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a provodit će se u partnerstvu s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika.

Prenosimo priopćenje za javnost:

“Cilj projekta je unapređenje kvalitete socijalnog dijaloga kroz jačanje stručnih kapaciteta sindikalnih i predstavnika poslodavaca na sektorskoj razini i kroz razmjenu iskustava s međunarodnim organizacijama, a provedba ovog projekta, kroz jačanje uloge radničkih vijeća u sektorima socijalne skrbi, doprinosi dugoročnim povećanjem učinkovitosti socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.

Projektu Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi sredstva su dodijeljena iz natječaja Projektna sredstva za ‘Jačanje socijalnog dijaloga – faza III’ u okviru OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a tijekom 18 nadolazećih mjeseci obuhvatit će provedbu istraživanja kojim će se ispitati odnos poslodavaca i radničkog vijeća i razine participacije predstavnika radnika u upravnom vijeću. U sklopu istraživanja ispitat će se i kvaliteta radnih odnosa u sustavu socijalne skrbi, koja uključuje detekciju profesionalnog stresa, zadovoljstvo uvjetima rada, zadovoljstvo materijalnim nagrađivanjem i sl. Rezultati istraživanja bit će temelj izrade preporuka za unapređenje sustava koje će Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatska udruga socijalnih radnika uputiti resornom ministarstvu, a također će biti objavljeni u prigodnoj publikaciji.

U sklopu ovog opsežnog projekta, predviđene su i edukacijske aktivnosti poslodavaca i njihovih predstavnika te sindikata, članova radničkog vijeća i predstavnika radnika u upravnim vijećima, a dio aktivnosti bit će usmjeren i na međunarodnu suradnju s inozemnim sindikalnim organizacijama u cilju razmjene iskustava i usvajanja primjera dobre prakse.

Sve navedene aktivnosti projekta izravno doprinose europskim i nacionalnim strateškim dokumentima. Zdravlje i sigurnost radnika jedan su od zadanih smjerova djelovanja za zemlje članice, a na način propisan Jedinstvenim Europskim aktom u čl. 118. Kako bi se pridonijelo ispunjavanju navedene odredbe, u okviru projekta se izravno utječe na poboljšanje kvalitete radnih mjesta kroz bipartitni socijalni dijalog.

Jadranka Ivezić, dipl. soc.radnik
predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske“, piše u objavi za javnost.

Jadranka Ivezić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske

Komentiraj