Nel Pavletic/PIXSELL

Započeo tjedan ginekološke kirurgije i endoskopije u KBC-u Rijeka

Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju, Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Hrvatska akademija medicinskih znanosti do 30. studenoga organiziraju 20. Hrvatski poslijediplomski tečaj ginekološke kirurgije i endoskopije s međunarodnim sudjelovanjem.

Na kraju tečaja, u petak 30. studenoga će se održati 19. Simpozij hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju: “Kontroverzije u mininalno invanzivnoj ginekološkoj kirurgiji”.

Jubilarni međunarodni tečaj 1. kategorije održava se od 26. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske na Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka. Tečaj nije samo namijenjen trajnom usavršavanju specijalista i specijalizanata iz ginekologije i porodništva, tj. ginekološke kirurgije i endoskopije, već i liječnicima koji se bave anesteziologijom, urologijom, kirurgijom i općom medicinom. Obuhvatit će sve teme bazične ginekološke endoskopije, ali i teme iz područja uroginekologije i onkologije.

Sudionici tečaja imaju jedinstvenu priliku nazočiti zanimljivim predavanjima uglednih hrvatskih ginekologa i opstetričara iz KBC-a Zagreb (prof. dr. Ante Čorušić), KBC-a Rijeka (prof. dr. Herman Haller), KBC-a Sestre Milosrdnice (doc. dr. Dražan Butorac), Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana (prof. dr. Borut Kobal) i brojnih drugih predavača.

Predsjednik i glavni moderator tečaja je prof. dr. Miroslav Kopjar. Tečaj obuhvaća prijenose uživo endoskopskih operacija – telemetrijski prijenos početnih i naprednih histeroskopskih, laparoskopskih i drugih minimalno invazivnih zahvata iz više operacijskih dvorana Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, a polaznici će dobiti mogućnost asistiranja.

Organiziran je i rad na histeroskopskom i laparoskopskom simulatoru, vježbe na ultrazvučnim aparatima, vježbe dijagnostičke i operativne histeroskopije, vježbe uvođenja igle u trbuh, šivanje lijevom i desnom rukom te intrakorporalni i ekstrakorporalni čvorovi. Nakon završenog tečaja polaznici će biti educirani za samostalno obavljanje osnovnih endoskopskih zahvata u ginekologiji – kao što su dijagnostička histeroskopija, laparoskopija i adhezioliza, laparoskopsko liječenje benigne adneksalne patologije, histeroskopsko liječenje manjih promjena endometrija i submukoznih mioma.

Komentiraj