HINA/ FENA/Almir RaziĆ

Započelo obnovljeno suđenje zapovjedniku obrane Srebrenice Oriću

Ponovljeno suđenje nekadašnjem zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću za ratne zločine počinjene nad Srbima na području istočne Bosne započelo je u ponedjeljak pred Sudom BiH ispitivanjem svjedoka koji je promijenio iskaz tereteći pripadnike Armije BiH za napad na srpska sela nedaleko Srebrenice i Bratunca.

Državni odvjetnik BiH Miroslov Janjić je predstavljajući optužnicu rekao kako će se tijekom obnovljenog postupka osvrnuti na vjerodostojnost iskaza svih svjedoka tvrdeći da će dokazati navode po kojima su Orić i Muhić odgovorni za ubojstvo trojice zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba u selu Zalazje kod Srebrenice.

Svjedok državnog odvjetništva Radivoje Ostojić ustvrdio je da su sredinom srpnja 1992. pripadnici bošnjačke Armije BiH napali selo Zalazje, dok u ranijem iskazu tijekom prvostupanjskog postupka prije dvije godine to nije eksplicitno tvrdio. Također je potvrdio kako je vidio i ubijenog srpskog vojnika

“Prvo sam ranjen u kući, dosta krvi mi je već izašlo”…- izjavio je Ostojić i dodao da je tijekom napada vidio i ubijenog Dragana Rakića.
Državni odvjetnik najavio je za sljedeću sudsku raspravu saslušanje zaštićenog svjedoka ‘O1’ za kojega tvrdi  da će potvrditi navode iz optužnice u sudjelovanju Orića u ubojstvu srpskih vojnika.

U listopadu prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg zapovjednika Armije BiH u Srebrenici, i suborca Sabahudinu Muhiću, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prizivno vijeće Suda BiH naložilo je u lipnju ove godine obnovu sudskog postupka protiv dvojice pripadnika Armije BiH.
Naser Orić oslobođen je optužaba za ratni zločin u istočnoj Bosni i pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju koji je prošle godine prestao s radom.

Komentiraj