Glasovanje u drugom krugu parlamentarnih izbora počelo je u petak u Iranu za 68 od 290 mjesta u parlamentu koja nisu podijeljena u prvom krugu 26. veljače, a reformatori se nadaju da će potvrditi dobar rezultat iz prvoga kruga.

Drugi krug održava se u 21 pokrajini i 55 okruga u zemlji, primjerice u velikim gradovima poput Tabriza, Širaza ili Ahvaza.

U prvom krugu izabran je 221 zastupnik, od kojih 103 konzervativaca i 95 reformatora i umjerenih, kao i 14 nezavisnih kandidata čija politička tendencija nije jasno određena.

Svih 30 mjesta u Teheranu odnijeli su reformatori i umjereni kandidati, podržavajući politiku otvaranja predsjednika Hasana Rohanija.

Među izabranima u prvom krugu bila su i četiri umjerena konzervativca koje su podržali reformatori kao i pet predstavnika vjerskih manjina.

Izbor jedne reformatorske zastupnice poništilo je u Ispahanu Vijeće čuvara ustava te će se održati novi izbori.

Po medijima, konzervativci imaju više kandidata od reformatora u drugom krugu ali je ishod glasovanja neizvjestan jer je izlazak birača općenito slabiji u drugom krugu parlamentarnih izbora. Iznosio je 62 posto 26. veljače.

Komentiraj